O μεγάλος άγνωστος Χ κατά της νόσου Covid-19

O μεγάλος άγνωστος Χ κατά της νόσου Covid-19

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε βομβαρδισμό ειδήσεων από το μέτωπο του εμβολίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα πανδημία. Μετά τις ειδήσεις για τις κλινικές δοκιμές που διακόπτονται λόγω των παρενεργειών των εμβολίων σε ένα μικρό ποσοστό εθελοντών, την έναρξη κλινικών δοκιμών σε παιδιά 12 ετών από την Pfizer και την εξασφάλιση γραπτής έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το υποψήφιο mRNA-1273 εμβόλιο της Moderna, μια συνέντευξη του Bill Gates στο ΝBC προβλημάτισε ακόμα περισσότερο.

Ο Gates υποστήριξε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα επιτευχθεί όταν βρεθεί το εμβόλιο 2ης γενιάς- ένα δεύτερο εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο κορονοϊού το οποίο πιθανότατα να απέχει αρκετά χρόνια από σήμερα- ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται τα κράτη να λύσουν μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων, είναι να πείσουν τους λαούς τους να εμβολιαστούν . Αναμένει δε την ευρεία διαθεσιμότητα των πρώτων εμβολίων γύρω στα τέλη του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο Gates υποστήριξε ότι «ο μόνος τρόπος για να επανέλθουμε πλήρως στο φυσιολογικό και να μπορούμε να ζούμε όπως πριν, είναι να έχουμε, ίσως όχι την πρώτη γενιά εμβολίων, αλλά τελικά ένα εμβόλιο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, και το οποίο θα παίρνουν πολλοί άνθρωποι, εξαλείφοντας έτσι την ασθένεια σε παγκόσμια βάση». Η αλήθεια είναι ότι η δεύτερη ανάγνωση της παραπάνω δήλωσης μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, ειδικά για τους ανθρώπους των αγορών που παρατηρούν τους δείκτες σε υψηλά επίπεδα και πλήρως αποσυνδεδεμένους με το οικονομικό γίγνεσθαι.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ όλοι οι αναλυτές- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Goldman Sachs- θεωρούν πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάλειψη του COVID-19 είναι η διάθεση του κόσμου να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σε συνεργασία με την Ιpsos που διενεργήθηκε στο διάστημα 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου, το 26% διαφωνεί με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Σε πρώτη ανάγνωση το ποσοστό αυτό δεν είναι άσχημο αλλά πρώτον, το έλλειμμα κατά 26% στην εμπιστοσύνη έναντι του εμβολίου είναι σημαντικά αρκετό για να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα τoυ λανσαρίσματος ενός εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον Αρνό Μπερνάερτ, επικεφαλής του τμήματος «Shaping the Future of Health and Healthcare» του WEF.

Δεύτερον, τα νούμερα αλλάζουν αν εξετάσει κανείς τα ποσοστά ανά χώρα.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του νέου εμβολίου καταγράφηκαν στην Κίνα (97%), στη Βραζιλία και την Αυστραλία (88%) και στην Ινδία (87%). Τα πράγματα όμως αλλάζουν όσο προχωράμε δυτικότερα. Τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής είναι στη Ρωσία (54%), στην Πολωνία και την Ουγγαρία (56%), στη Γαλλία (59%), ενώ στη Γερμανία ένας στους τρεις απάντησαν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.