Ο κορονοϊός θα διαγράψει μια 10ετία αύξησης της ζήτησης πετρελαίου
ΙΕΑ

Ο κορονοϊός θα διαγράψει μια 10ετία αύξησης της ζήτησης πετρελαίου

Η κρίση του κορονοϊού θα διαγράψει σχεδόν μια δεκαετία αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2020, με τις χώρες σε όλο τον κόσμο να υποχρεωθούν να διακόψουν την παραγωγή λόγω της πανδημίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε σήμερα βουτιά κατά 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο, σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και 25 χρόνια, και προειδοποίησε ότι καμία μείωση της παραγωγής δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση που αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η αγορά.

O IEA προέβλεψε μείωση κατά 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση για το 2020 παρά το «καλό ξεκίνημα», όπως το χαρακτήρισε, από τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση ρεκόρ της παραγωγής ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την παραγωγή ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση. Ωστόσο, τα επιτεύγματα της περασμένης εβδομάδας είναι ένα καλό ξεκίνημα», ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση.