Ο φόβος νέου γύρου πανδημίας «γκρέμισε» την Wall - Βουτιά 1.860 μονάδων ο Dow

Ο φόβος νέου γύρου πανδημίας «γκρέμισε» την Wall - Βουτιά 1.860 μονάδων ο Dow

Τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων τριών μηνών κατέγραψε σήμερα η αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν ισχυρές απώλειες που ξεπέρασαν τις 1.860 μονάδες για τον Dow, καθώς η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές πολιτείες θέτει υπό αμφιβολία την «επανεκκίνηση» της οικονομίας της χώρας, με φόντο και τις «αναιμικές» προβλέψεις που έκανε χτες η Fed για την οικονομική ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 6,9% ή 1.861 μονάδων και έκλεισε στις 25.128 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P υποχώρησε κατά 5,9% ή 188 μονάδες στις 3.002 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που έχασε 5,27% ή 527 μονάδες ολοκληρώνοντας στις 9.557 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τους δείκτες της Wall από τις 16 Μαρτίου.

Σε επίπεδο εταιρειών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό, με τις αεροπορικές United Airlines, Delta, American και Southwest να υποχωρούν όλες άνω του 11%, ενώ οι Carnival και Norwegian Cruise Line  έχασαν παραπάνω από 15%.

Από την πλευρά του πάντως, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν αποτελεί επιλογή ένα νέο lockdown στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας παράλληλα ένα νέο πακέτο στήριξης. «Δεν γίνεται να σταματήσουμε ξανά την οικονομία. Νομίζω πως έγινε απόλυτα αντιληπτό πως βάζοντας στοπ στην οικονομική δραστηριότητα κάναμε μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον στο δίκτυο CNBC.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί πλέον στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν επιπλέον 1.082 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η χώρα συνεχίζει να καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης καθημερινά και δυσκολεύεται μειώσει τον αριθμό αυτό.

Στο Τέξας και στη Βόρεια Καρολίνα οι ασθενείς που νοσούν από την COVID-19 και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία είναι σήμερα αισθητά περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ εκφράζονται ανησυχίες από ειδικούς ότι οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ εδώ και δύο εβδομάδες θα προκαλέσουν αναζωπύρωση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τόνισε μιλώντας στο CNN ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας έως και τους 200.000 κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε 1,54 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που τελείωσε στις 6 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών που λαμβάνουν το επίδομα σε 20,9 εκατομμύρια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χτες οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενημέρωσαν ότι προτίθενται να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο εύρος του 0%-0,25% τουλάχιστον μέχρι το 2022, διάστημα στο οποίο υπολογίζουν ότι θα έχει ανακάμψει πλήρως η οικονομία της χώρας από τον κορονοϊό. 

Παράλληλα. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% τo 2020, ενώ θα σημειώσει ανάκαμψη της τάξης του 5% το 2021 και 3,5% το 2022. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020, και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.