Ο B. Obama προτείνει φόρο 10 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου

Ο B. Obama προτείνει φόρο 10 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, θα προτείνει φόρο 10 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου ώστε από τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί η καθαρή ενέργεια, αναφέρει το CNBC.

«Επιβάλλοντας φόρο στο πετρέλαιο, ανοίγει ο δρόμος για καινοτομίες από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, αλλά και για επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας», αναφέρεται σε δήλωση του Λευκού Οίκου.

Η πρόταση του κ. Obama αναμένεται να συναντήσει εμπόδια και κριτική, ιδιαίτερα από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι ελέγχουν την Γερουσία.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες θα καταβάλλουν τον φόρο, ο οποίος θα εισαχθεί σταδιακά σε μια περίοδο πέντε ετών. Η αμερικανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει μέσα μαζικής μεταφοράς που θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Barack Obama είχε θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και την μείωση των ρύπων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο φόρος θα συμβάλει στην μείωση της κυκλοφορίας και θα αποφέρει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια ετησίως, τα οποία θα διατίθενται στην έρευνα για να αναπτυχθούν νέοι τρόποι μεταφοράς.   

Η πρόταση του κ. Obama έρχεται σε μια περίοδο πιέσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ. Οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί κατά 50% το περίπου τελευταίο έτος, με την τιμή του βαρελιού να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 32 δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του American Petroleum Institute, Jack Gerard, δήλωσε πως ο φόρος θα βλάψει τους καταναλωτές καθώς θα αυξήσει τις τιμές της βενζίνης και θα δημιουργήσει περισσότερη ανεργία. «Ο πρόεδρος Obama με αυτή την πρότασή του εισηγείται την μείωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Gerard.