Νέο ρεκόρ και οπισθοχώρηση για τον χρυσό

Νέο ρεκόρ και οπισθοχώρηση για τον χρυσό

Νέο ιστορικό ρεκόρ άγγιξε σήμερα στην Ασία η τιμή του χρυσού, καθώς η συγκεκριμένη τοποθέτηση θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, και αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου.

Η τιμή της ουγγιάς χρυσού ανέβηκε νωρίτερα στις συναλλαγές στην Ασία ως και τα 1.981,27 δολάρια, ξεπέρασε με άλλα λόγια τα 1.945,72 δολάρια όπου είχε φθάσει την προηγουμένη, επίσης ρεκόρ, σβήνοντας το προηγούμενο, που αναγόταν στο 2011.

Στη συνέχεια ωστόσο, ο χρυσός έπεσε ξανά περί τα 1.942 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 25% και πλέον από την αρχή της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται πως χτες στο ρεκόρ των 1.931 δολαρίων ανά ουγγιά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και τα 1.941,9 δολ. την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει ποτέ ενεργό συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου.

Αντίστοιχα, η τιμή spot εντός της ημέρας είχε φτάσει έως και τα 1.943,9 ανά ουγγιά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως τα νέα αυτά ρεκόρ είναι απλώς η αρχή μίας μεγαλύτερης ανοδικής τάσης. Εξάλλου, ο χρυσός εμφανίζει ένα εξαιρετικά ισχυρό momentum μετά τον Μάρτιο καθώς έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια οικονομία και ο συνδυασμός έντονης αβεβαιότητας και αρνητικών επιτοκίων ωθεί τους επενδυτές στον χρυσό.

Σύμφωνα με το CNBC, αναλυτές δηλώνουν ότι τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ ξανά, είναι εντός στόχου. Ακόμα, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να λάβει η Federal Reserve, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ωθούν προς τα κάτω το αμερικανικό νόμισμα, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερο τον χρυσό.

AP Photo/Kamran Jebreili