Νέο άλμα για το φυσικό αέριο στα 184 ευρώ

Νέο άλμα για το φυσικό αέριο στα 184 ευρώ

Συνεχίζει το ανοδικό σερί η τιμή του φυσικού αερίου φτάνοντας σήμερα στα 184,5 ευρώ με κέρδη 7,8%. Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να σχεδιάζουν την πολιτική τους σε περίπτωση που μειωθεί περαιτέρω η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Η Γαλλία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πιθανές περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

«Αν η Ρωσία καταλήξει να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της, θα δεχτούμε πλήγμα και εμείς. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα συγκεκριμένα σενάρια, ακόμη και τα πιο δύσκολα», είπε η Μπορν στην της ομιλία στην κάτω βουλή, καθώς έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της.

Φοβούμενος ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας ενέργειας προέτρεψε τους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας και να προετοιμαστούν για τον χειμώνα, όταν και αυξάνεται η ενεργειακή χρήση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μούλερ προέτρεψε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ελέγξουν και να προσαρμόσουν τους λέβητες αερίου και τα καλοριφέρ τους για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

«Η συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10% έως 15%», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το Marketwatch.

Ο Μούλερ παρακίνησε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τις 12 εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα κρύα για να προετοιμαστούν.