Νέες απώλειες για τον χρυσό - Κάτω από 1.950 δολάρια/ουγγιά

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Κάτω από 1.950 δολάρια/ουγγιά

Νέες απώλειες 1,1% σημείωσε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της δημιουργίας του εμβολίου κατά του κορονοϊού, είχαν σαν αποτέλεσμα την άσκηση ισχυρών πιέσεων στο πολύτιμο μέταλλο.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησε κατά 1,1% ή 20,6 δολάρια/ουγγιά και διαμορφώθηκε στα 1.949,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε εβδομαδιαία κλίμακα η τιμή του μετάλλου υποχώρησε κατά 3,9%.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του χρυσού που θεωρείται ως ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους κρίσης και αστάθειας είχε σημειώσει ιστορικά υψηλά, σπάζοντας το φράγμα των 2.000 δολαρίων/ουγγιά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή του spot είχε φτάσει ακόμα και στα 2.070 δολάρια.

Πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό από τον Μάιο. Μέχρι πρότινος το πολύτιμο μέταλλο ενισχυόταν για 10 συνεχόμενες εβδομάδες, φτάνοντας να κάνει ιστορικό υψηλό, στα 2075 δολάρια/ουγγιά, μετά το οποίο το ράλι ανακόπηκε.

Ενας κύκλος εκροών ξεκίνησε από τα ETFs του χρυσού με τις αυξημένες  αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και την προσέγγιση των ιστορικών υψηλών του S&P 500  να «μετακινούν» αλλού την όρεξη των επενδυτών. Το ερώτημα είναι κατά πόσο έχουν αναιρεθεί οι λόγοι που οδήγησαν αρχικά τις Κεντρικές Τράπεζες και εν συνεχεία τα ETFs στην αγκαλιά του χρυσού. Ερώτημα με πολλές διακλαδώσεις με πρώτη και σημαντικότερη εκείνη της εξέλιξης της  πανδημίας.

Στα μέσα Αυγούστου οι περισσότερες χώρες του πλανήτη είναι αντιμέτωπες με ένα δεύτερο επιδημικό κύμα, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν καν ξεπεράσει το πρώτο. Ταυτόχρονα, πέραν του αμφιλεγόμενου από την επιστημονική κοινότητα- από πάρα πολλές απόψεις- ρώσικου εμβολίου, η παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου και φαρμάκου  απαιτεί  ακόμα αρκετές εβδομάδες ερευνών και κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα αρχίζουν και πληθαίνουν οι μελέτες όσον αφορά το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα του SARS CoV-2 στον οργανισμό όσων έχουν νοσήσει ακόμα και με ελαφρά συμπτωματολογία.

Συνδυαστικά όλα τα παραπάνω ενισχύουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις τόσο για τη δυναμική και διάρκεια της πανδημίας, όσο και για την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, των κρατικών προϋπολογισμών και εν κατακλείδι του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης. 'Ενα τέτοιο περιβάλλον ενισχύει την στροφή προς τον χρυσό, ο οποίος είναι χρήμα χωρίς σύνορα και λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε κάθε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί να έχει ένα τείχος προστασίας απέναντι στους μαύρους κύκνους της οικονομίας, φανερούς και μη.