Νέα τραπεζική πτώση 10,64% το πενθήμερο στο Χρηματιστήριο

Νέα τραπεζική πτώση 10,64% το πενθήμερο στο Χρηματιστήριο

Πλήρη αδυναμία αντίδρασης παρά τα ισχυρά κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών έδειξε και την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι παραμένει εγκλωβισμένο στο γεωπολιτικό ρίσκο αλλά και στα προβλήματα της οικονομίας, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί το πενθήμερο σε ποσοστό 4,80%, ενώ οι τράπεζες έχασαν επιπλέον 10,64% της αξίας τους.

Σε μια ημέρα που δείκτες όπως ο DAX και ο CAC 40 κερδίζουν από 1,91% έως 2,42% και ο ιταλικός FTSE MIB αντιδρά σε ποσοστό 1,82%, το Χ.Α. πιστοποίησε τον εγκλωβισμό του στην πλήρη αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, μη μπορώντας να ξεκολλήσει από το όριο των 620 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 620,18 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 624,29 μονάδες (+0,81%), ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.461,77 μονάδες με οριακή πτώση 0,07% παρ’ ότι έφτασε έως το +0,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 280,57 μονάδες με οριακή πτώση, μολονότι έφτασε αρχικά έως το +2,44%.

Πρόκειται για μια ακόμη πιστοποίηση της ανασφάλειας και της ανησυχίας των επενδυτών που όχι μόνο αποφεύγουν νέα ρίσκα, αλλά πουλούν σε κάθε ευκαιρία τις μετοχές τους, βλέποντας ότι η ελληνική αγορά δεν έχει ούτε το έλασσον των αντανακλαστικών, έστω τεχνικής φύσης.

Και όλα αυτά, παρ’ ότι στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 4,94%, ο FTSE 25 έχασε 5,50% και ο τραπεζικός δείκτης 10,61%. Πτώση που παραπέμπει σε υπερπώληση της αγοράς, αλλά παρ’ όλα αυτά, και παρά την αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών, υπήρξε καταφανής αδυναμία αντίδρασης.

Η έξαρση γεωπολιτικού ρίσκου αυτή την εβδομάδα κυριάρχησε στους αρνητικούς καταλύτες της αγοράς, με τις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας να είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν για το ενδεχόμενο απρόβλεπτου θερμού επεισοδίου.

Συνάμα, και τα νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά, με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα για το πρωτογενές έλλειμμα και την αύξηση των δαπανών κατά 5 δισ. ευρώ, να δυσχεραίνουν περαιτέρω το κλίμα. Το πλήγμα στην οικονομία, η καταστροφή του τουρισμού, αλλά και φόβος για νέα lockdown ύστερα από την απόφαση για «κλείδωμα» της Κοζάνης, είναι παράγοντες που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Μολονότι η καταστροφή του τουρισμού και η άσχημη πορεία της οικονομίας είναι εξελίξεις προεξοφλημένες από το -68,30% των τραπεζών και το -32,34% του Γενικού Δείκτη φέτος, η αλήθεια είναι ότι η πανδημία έχει «αγκυλώσει» εκ νέου την οικονομία, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα σε κομβικούς κλάδους όπως η εστίαση. Αυτό, συνδυαστικά με το γεωπολιτικό ρίσκο και το φόβο θερμού επεισοδίου να ελλοχεύει, ασφαλώς λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε σκέψη ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Παράλληλα, μηδενίζει και οποιαδήποτε δυνατότητα ορατότητας για τους επόμενους μήνες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όχι μόνο δεν εισρέουν νέα κεφάλαια αλλά «σηκώνονται» και ήδη υπάρχοντα, καθώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου υπήρξε μεγάλη πτώση 2,14%, η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 52 εκατ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων.

Μάλιστα, σε επίπεδο εβδομάδας ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 30,4 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε ημέρες… Αυγούστου, πιστοποιώντας όσα αναφέρουμε πιο πάνω. Οτιδήποτε λαμβάνει χώρα λοιπόν είναι κινήσεις intraday ή ελάχιστων ημερών καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης από τον περασμένο Μάιο.

Σήμερα στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με άνοδο 7,13%, καθώς προέρχονταν από 5ήμερο πτώσης 11%. Κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης οι Τιτάν και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Fourlis και Coca Cola HBC. Στον αντίποδα, σε νέα πτώση άνω του 2% οδηγήθηκαν οι Motor Oil και Jumbo, προβληματίζοντας διαρκώς. Αμφότερες συμπλήρωσαν 8ήμερο πτωτικό σερί, με τη Motor Oil να υποχωρεί κατά 15,71% και τη Jumbo 11,76%.

Στο χώρο του Mid Cap που γενικώς έχει καλύτερη εικόνα χάνοντας την εβδομάδα μόνο 1,90%, κέρδη είχαν οι Profile, AVAX, Intracom Holdings, Autohellas, Cenergy Holdings, Πλαίσιο και Intrakat, ενώ υποχώρησαν ελεγχόμενα οι ΟΛΘ, Κρι Κρι, Ευρωπαϊκή Πίστη και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.

Θυμίζουμε πως την Πέμπτη 15/10 έλαβε χώρα η 3η ημερίδα παρουσίασης και προβολής εταιρειών μεσαίας αποτίμησης από το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου το παρών έδωσαν εννέα εισηγμένες, συμμετείχαν 119 επαγγελματίες της αγοράς από 46 εταιρείες, ενώ έγιναν 385 συναντήσεις. Από πλευράς εισηγμένων, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Κρι-Κρι, ΟΛΠ, και Quest Συμμετοχών.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης τεχνικά επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων. Αναμενόμενα, όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε καθοδικό χάσμα με άνω όριο τις 627 μονάδες το οποίο φαίνεται ότι δοκιμάζει να κλείσει ο Γενικός Δείκτης.

Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών στην περίοδο μετά τον Μάιο δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει το δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας. Ως εκ τούτου μάλλον η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο».