Κόπωση αγοραστών, πτώση στο Χ.Α. σε απολύτως «ρηχή» συνεδρίαση

Κόπωση αγοραστών, πτώση στο Χ.Α. σε απολύτως «ρηχή» συνεδρίαση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αλλαγμένη είναι η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο συγκριτικά με το ξεκίνημα, καθώς η αδυναμία επανελέγχου της ζώνης των 720 μονάδων λόγω απουσίας κεφαλαίων που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτά τα επίπεδα, έχει οδηγήσει χαμηλότερα το Γενικό Δείκτη.

Πρόκειται για μια από τις πλέον ρηχές και αδιάφορες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων, με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, περιορισμένους όγκους και τζίρους και ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι τράπεζες πιέζονται έως και 4,10%, όμως αυτή η πίεση δεν προέρχεται από τον καταιγισμό των πωλητών, αλλά από την απουσία αγοραστών, κάτι που μαρτυράται από τους εξαιρετικά μικρές συναλλαγές στον κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 712 μονάδες με απώλειες 0,70%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει μόλις στα 33 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank υποχωρεί έως 4,10%, η Πειραιώς -3%, η Εθνική -2,47% και η Eurobank -1,27%. Στον ευρύτερο Large Cap, ανοδικά διατηρούνται (κρατώντας τις 710 μονάδες για το Γ.Δ.) μόνο οι Coca Cola HBC (+1,43%), Viohalco, ΕΛΠΕ, Motor Oil, OTE, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis.

Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχονται μετοχές όπως ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo.

Στο χώρο του Mid Cap υπερισχύουν οι μετοχές που παρουσιάζουν θετική κινητικότητα. Η Attica Bank ενισχύεται κατά 4%, η Τεχνική Ολυμπιακή +6,65%, η Νηρέας +5,05%, Ικτίνος +2,35%, Κρι Κρι +1,54%, Κέκροπας +1,16%, Πλαίσιο +1,18%, Intralot +1,14% και AS Company +2,42%.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως ElvalHalcor, Κρέτα Φαρμ, Μουζάκης (ανοδικά για 8η συνεχή συνεδρίαση με εντυπωσιακό ράλι), Αλουμύλ, Medicon και ΕΚΤΕΡ, ενώ υποχωρούν οι Σφακιανάκης, Frigoglass, Έλαστρον και Lavipharm. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που υποχωρούν.