7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές παρά τον πληθωρισμό

Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές παρά τον πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος κινούνται στις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να οδεύει προς την έκτη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δείχνουν να μην αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με κέρδη 0,37% έχοντας διευρύνει το ρεκόρ του στις 456,27 μονάδες, με ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που ενισχύεται κατά 1,5%, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ορισμένες πιέσεις και υποχωρεί κατά 0,5%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, παρόμοια πορεία ακολουθεί ο γαλλικός CAC 40 που έχει διευρύνει το δικό του ιστορικό υψηλό στις 6,578 μονάδες και κινείται με άνοδο 0,45%, στη Γερμανία ο DAX ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,13% και βρίσκεται τις 15.592 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5% κινούμενος στις 7.125 μονάδες και απέχει λιγότερες από 40 μονάδες από το ρεκόρ του.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει οριακή άνοδο 0,08% κινούμενος στις 25.657 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,6% και κινείται στις 9.191 μονάδες.

Γενικότερα, η αισιοδοξία δείχνει να διατηρείται με φόντο το ευρύτερο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και τους επενδυτές να τοποθετούνται σε κλάδους της κυκλικής οικονομίας, όπως τα εμπορεύματα, τις βιομηχανίες και τις τράπεζες που αναμένεται να επωφεληθούν περαιτέρω από την οικονομική ανάκαμψη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε χτες, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, ότι συνεχίζει με σταθερή πορεία παρέχοντας άφθονη ρευστότητα, παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει ικανοποιητικά σημάδια ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, το πολυναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν χτες ότι οι Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση, ενισχυμένος 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κινούμενος με τον ταχύτερο ρυθμό του από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν τα στοιχεία παρείχαν επαρκείς ενδείξεις που συνηγορούν με τη θέση της Fed, ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της ισπανικής φαρμακευτικής Grifols πραγματοποιεί άλμα άνω του 8%, η γαλλική Scor ενισχύεται άνω του 6% αφότου έφτασε σε συμφωνία με τη Covea για νομική μάχη που είχαν, ενώ αντίθετα η Deutsche Bank χάνει 3% έπειτα από δημοσιεύμα του Reuters που εμφανίζει την ΕΚΤ να πιέζει τον γερμανικό κολοσσό να βρει γρήγορα τον αντικαταστάτη του απερχόμενου προέδρου Πολ Αχλάιτνερ.