Ρεκόρ και για τους τρεις δείκτες της Wall αναμένοντας συμφωνία για το εμπόριο

Ρεκόρ και για τους τρεις δείκτες της Wall αναμένοντας συμφωνία για το εμπόριο

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αισιοδοξία να δείχνει πως έχει επανέλθει για τα καλά στην αμερικανική αγορά καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι πλησιάζει η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,42% καταγράφοντας νέο ρεκόρ στις 27.462 μονάδες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά εντός του 2019 έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 18%. Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι υπόλοιποι δύο δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 0,56% τερματίζοντας στο νέο ιστορικό υψηλό του στις 8.433 μονάδες, όπως και ο S&P 500 στις 3.078 μονάδες έπειτα από άνοδο 0,37%.

Βασική αιτία αισιοδοξίας στην αγορά των ΗΠΑ συνιστά η εκτίμηση ότι θα ανακοινωθεί προσεχώς συμφωνία που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με την Κίνα, θέτοντας τέλος στη διαμάχη με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών.

Ειδικότερα, εντός του σαββατοκύριακου ο υπουργός Εμπορίου Γουιλμπουρ Ρος δήλωσε ότι μετά τις «καλές συνομιλίες» με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ΗΠΑ μπορεί να μην χρειαστεί να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα οχήματα, ενώ  πρόσθεσε ότι οι άδειες σε αμερικανικές επιχειρήσεις για να κάνουν συναλλαγές με την Huawei θα εκδοθούν «πολύ σύντομα».

Παράλληλα, συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων με 356 εταιρείες από τις 500 που συναλλάσσονται στον S&P 500 να έχουν δημοσιεύσει τις επιδόσεις τριμήνου και το 75,8% να εμφανίζει κέρδη ανά μετοχή που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημαντική ώθηση στον βιομηχανικό Dow έδωσε η μετοχή της πετρελαϊκής Chevron με την άνοδο 4,6% που κατέγραψε αφότου έγινε γνωστό ότι πουλά πεδίο άντλησης πετρελαίου στο Αζερμπαϊτζάν έναντι 1,57 δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, βουτιά σχεδόν 19% - τη μεγαλύτερη από τις 31 Οκτωβρίου του 2017 - πραγματοποίησε η μετοχή της Under Armour, καθώς έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές Αρχές θα εξετάσουν το εάν η εταιρεία αθλητικών ειδών «πείραξε» τα τριμηνιαία αποτελέσματα των πωλήσεών της, προκειμένου να εμφανίζεται περισσότερο εύρωστη.