Νέα ισχυρή πτώση στο Χ.Α. – Συντριβή στις μετοχές ιχθυοκαλλιεργειών

Νέα ισχυρή πτώση στο Χ.Α. – Συντριβή στις μετοχές ιχθυοκαλλιεργειών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας χάσει εντελώς τη σύνδεσή του με το όποιο διεθνές κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο άγεται και φέρεται εξαιρετικά εύκολα, κινούμενο σε μια διαδικασία φθοράς, ανησυχίας και μηδενικού οράματος. Αποτελώντας μια έτσι κι αλλιώς ρηχή, περιφερειακή αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει φαινόμενα παρακμής το τελευταίο διάστημα και δη κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Αποτέλεσμα αυτής της επενδυτικής απομόνωσης, είναι η περαιτέρω μείωση του βάθους της αγοράς, καθώς τα σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους, οπότε δεν εισρέει φρέσκο χρήμα στο σύστημα. Έτσι, η αγορά έχει εγκλωβιστεί σ' ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 750 – 785 μονάδων, παρουσιάζοντας πλήρη αδυναμία να δημιουργήσει momentum.

Μπορεί να επαναλαμβανόμαστε, όμως αυτή είναι η «ξερή» αλήθεια στο ελληνικό χρηματιστήριο. Παρ' ότι η χώρα (δείχνει να) βγαίνει από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης, παρ' ότι ήρθαν αναβαθμίσεις, εντούτοις η αγορά παραμένει «κολλημένη» στην εσωστρέφεια και την ακινησία.

Ασφαλώς, πάντα η αγορά γνωρίζει καλύτερα και πάντα προεξοφλεί καταστάσεις, έξι ή και οκτώ μήνες μελλοντικά. Η εικόνα του Χ.Α. λοιπόν όλο το τελευταίο διάστημα και κυρίως από τις αρχές Μαΐου που «έσκασε» η υπόθεση της Folli Follie, έχει… νεκρώσει εντελώς.

Εν μέσω κλιμάκωσης των δυσμενών εξελίξεων αναφορικά με αυτόν τον όμιλο, με την εισαγγελία να αναλαμβάνει πλέον δράση, η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να δείξει τη «γύμνια» του συστήματος να προστατευτεί αλλά και να προστατέψει τους επενδυτές.

Εύλογα, τα σοβαρά διεθνή χαρτοφυλάκια αλλά και πολλοί εγχώριοι επενδυτές, όντας απογοητευμένοι, έχουν σχεδόν μηδενίσει τις (αγοραστικές) κινήσεις τους και πλέον παίζουν μόνο… άμυνα, κλειδώνοντας – όποτε μπορούν – τη ρευστότητά τους.

Η ζημιά που έχει προκληθεί από αυτό το σκάνδαλο είναι μεγάλη και θα αργήσει πολύ για να ξεπεραστεί από την ελληνική αγορά. Άλλωστε, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τουλάχιστον των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς πρόκειται για όμιλο του FTSE 25, που ήταν στις πρώτες 12 θέσεις κεφαλαιοποιήσεων, μέλος των δεικτών του MSCI, με δύο εκδόσεις ισχυρών ομολόγων και με ένα από τα πλέον διεθνοποιημένα χαρτοφυλάκια σε όλο το Χ.Α.

Οι αποκοπές μερισμάτων και οι Ιχθυοκαλλιέργειες

Εν μέσω όλων των παραπάνω που λειτουργούν σαν κεντρικό βαρίδι για την αγορά το τελευταίο δίμηνο, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά δεν πιστεύει το… αφήγημα της κυβέρνησης. Αν το πίστευε, εύκολα θα μπορούσε να υπερβεί τις 800 ή 850 μονάδες τάχιστα και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 755 μονάδες με ισχυρή πτώση 1,65%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Ρόλο στην πτωτική… γραμμή που πήρε εξ αρχής σήμερα η αγορά, παίζει ασφαλώς το γεγονός ότι οι δύο leader της αγοράς, Coca Cola HBC και ΟΤΕ, διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 0,35 και 0,54 ευρώ αντίστοιχα, με το «κενό» στην τιμή τους να επιβαρύνει όλη την αγορά. Η Coca Cola HBC υποχωρεί κατά 2,28%, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 3,75%!

Από εκεί και πέρα, εντελώς αρνητική είναι η εικόνα σε όλο σχεδόν τον Large Cap και στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 3% καταγράφει η Fourlis, άνω του 2% χάνει η ΔΕΗ, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Lamda Development και Σαράντης.

Στην ευρύτερη αγορά, κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι το νέο άδειασμα στις μετοχές των Ιχθυοκαλλιεργειών, που πλέον έχουν ισοπεδωθεί εντελώς. Το τίμημα για την πώλησή τους στο επενδυτικό fund Amerra Capital Management ήταν εξαιρετικά «ταπεινωτικό» τόσο για την ιστορία των ομίλων, όσο και για τους μετόχους μειοψηφίας.

Και όλα αυτά, ασχέτως με τις προοπτικές που ανοίγονται για την (επιχειρηματική) ανάκαμψη των δύο ομίλων κάτω από το νέο management. H Νηρέας υποχωρεί κατά 23,83% με ισχυρό όγκο 750.000 τεμάχια, ενώ η Σελόντα χάνει 22,35%!

Εύλογα, η εικόνα στο σύνολο της αγοράς είναι κακή, με μόλις 14 ανοδικές και μόλις 72 πτωτικές μετοχές.