Νέα άνοδος με οδηγό την Πειραιώς (+14%) στο Χ.Α.

Νέα άνοδος με οδηγό την Πειραιώς (+14%) στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη 10η ανοδική στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα Δευτέρα, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε momentum τεχνικής «τακτοποίησης», με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέο υψηλό 50 ημερών, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε κλείσει στις 13 Δεκεμβρίου 2018.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο εξαιρετικά μικρός τζίρος που πιστοποιεί πως δεν εισέρρευσαν νέα κεφάλαια στην αγορά, αλλά η άνοδος προήλθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών, κάτι που επαναλαμβάνεται συχνά τελευταία.

Εξ αρχής της συνεδρίασης ο τραπεζικός κλάδος έδειξε αυξημένη κινητικότητα και μετά από πολλές εβδομάδες, ανέλαβε τα ηνία της συνεδρίασης, αν και στο φινάλε τα κέρδη για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές ήταν μειωμένα.

Ξεχώρισε η μετοχή της Πειραιώς που με άνοδο 14,04% (έφτασε έως το +17,46% ενδοσυνεδριακά), έκλεισε στα 0,65 ευρώ και κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων, χάνοντας 32,1%.

Οι πληροφορίες ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί από την Πειραιώς θα προχωρήσει στη μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων που οφείλει να πληροί η τράπεζα, έδωσαν ώθηση στη μετοχή της Πειραιώς.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) φαίνεται πως η εικόνα χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι βελτιωμένη, κάτι που «επιτρέπει» τη μείωση του δείκτη κεφαλαιακών απαιτήσεων, για πρώτη φορά από το 2015.

Παράλληλα, κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και στη διαδικασία δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα «φορτωθεί» όλα τα κόκκινα δάνεια, αν και λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, ενώ είναι πρόωρο οποιοδήποτε συμπέρασμα, καθώς τέτοια σενάρια έχουν κυκλοφορήσει πολλάκις την τελευταία διετία.

Σ'' ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, έκλεισαν ανοδικά αλλά μακριά από το υψηλό ημέρας. Η Alpha Bank έφτασε να ενισχύεται 6,21% όμως έκλεισε στο +2,30%, η Εθνική έφτασε έως το +6,40% ενώ έκλεισε με κέρδη 2,80%, ενώ η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,98%.

Θυμίζουμε πως η Πειραιώς έκλεισε στην κορυφή της πτώσης τον Ιανουάριο χάνοντας 32,1%, έναντι 20,6% της Alpha Bank και -11,1% της Εθνικής, ενώ η Eurobank είχε την πιο ανθεκτική εικόνα κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,70%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 394,92 μονάδες με άνοδο 2,59% ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 401,61 μονάδες (+4,33%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 647,19 μονάδες με άνοδο 0,89% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 647,72 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 641,68 μονάδες στο άνοιγμα. Ο λόγος που ο Γ.Δ. έμεινε κάτω από τις 650 μονάδες, ήταν το -2,27% του ΟΤΕ, πιέσεις που ήρθαν καθώς αρκετοί ρευστοποίησαν για να μπουν στις τράπεζες.

Άλλωστε, ο ΟΤΕ κέρδισε 15% τον Ιανουάριο, όταν ο κορυφαίος σε απόδοση στον Large Cap. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και διαμορφώθηκε μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, με τα 29 εκατ. ευρώ να διακινούνται από μετοχές του FTSE 25 και μόλις 3 εκατ. ευρώ απ'' όλη την υπόλοιπη αγορά.
Στα blue chips ξεχώρισαν τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα +3,53%, Μυτιληναίος +2,75%, ΕΧΑΕ +1,64%, Motor Oil +1,36%, Coca Cola HBC +1,63%, ΕΛΠΕ +1,17% και Τέρνα Ενεργειακή +1,02%.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν μετοχές όπως Νηρέας +5,38%, MIG +2,55%, Κέκροπας +2,27% και Intralot +1,31%, ενώ υποχώρησαν οι AS Company, Cenergy Holdings, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Pasal Development, Γ.Ε. Δημητρίου, Σελόντα, Φιερατέξ, Μαθιός, Δρομέας, Byte Computer, Ίλυδα, Attica Συμμετοχών, CPI και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 70 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 31 που υποχώρησαν.