Να μπει κανείς ή να μην μπει τώρα στο Χρηματιστήριο...

Να μπει κανείς ή να μην μπει τώρα στο Χρηματιστήριο...

Η ελληνική αγορά μοιάζει να κινείται με σπασμένα τα φρένα τεστάροντας ήδη το πολύ σημαντικό επίπεδο των 750 μονάδων που ουσιαστικά είναι και εβδομαδιαίο stop για τις μεσοπρόθεσμες θέσεις που έχουν στοιχηματίσει στην συνέχεια της ανόδου. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάποιος την αγορά θα πρέπει να ξεχωρίσει πρώτα αν κινείται τελείως κερδοσκοπικά ή με βάση μία συγκεκριμένη στρατηγική. Όταν εκ των προτέρων αυτό είναι ξεκαθαρισμένο το τι κάνει η αγορά μέρα με την μέρα είναι μικρής σημασίας.

Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 και τις 469 μονάδες μέχρι και τις 827 του φετινού Ιανουαρίου, τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη ήταν της τάξης του 77%! Είναι λογικό η κίνηση να μην είναι μόνο ανοδική αλλά να έχει και διορθώσεις καθώς υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους. Να θυμίσουμε από την άλλη ότι οι πτώσεις έχουν ως χαρακτηριστικό ότι είναι κατά πολύ πιο γρήγορες από τις ανόδους. 

Τεχνικά η αγορά μας έδωσε σήμα πώλησης έγκαιρα και φυσικά όχι στα υψηλά, κάτι που θα μπορούσε να μας προφυλάξει έστω και εν μέρει στο χαρτοφυλάκιο μας. Η ψυχολογία παρόλα αυτά στο μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κοινού είναι πολύ πιο ισχυρή από την τεχνική εικόνα. Αν κάποιος κινείται με βάση μεγαλύτερους χρόνους θα καταλάβει ότι η αγορά δεν έχει πάθει και τίποτα σε σχέση με την μεγάλη εικόνα. Σε μία τέτοια κίνηση ή αφήνουμε την ίδια την αγορά να μας δείξει που ισορροπεί ή διαχειριζόμαστε τη θέση μας στην πτώση στους τίτλους που μας ενδιαφέρουν, όπως αντίστοιχα θα έπρεπε να είχαμε κάνει και στα ψηλά. Δεν μπορεί κάποιος πριν από μερικές μέρες να ήθελε να επενδύσει και να περίμενε διόρθωση, αλλά σήμερα που αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, να περιμένει ότι η αγορά θα καταρρεύσει.

Η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές κινούνται ως επί το πλείστον με την ψυχολογία της μάζας και τις περισσότερες φορές με χρονοκαθυστέρηση. Όμως από την άλλη έτσι λειτουργούν οι αγορές. Έχουμε σημειώσει πολλάκις ότι η αγορά δεν θα πηγαίνει μόνο πάνω και πάντα θα δίνει την ευκαιρία στους για κάποιον να εκμεταλλευτεί τις διακυμάνσεις της. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την ζώνη των 750 ως ένα πιθανό επίπεδο εύλογής διόρθωσης, και ήδη από χθες αυτό έσπασε σαν να μην έχουμε φρένα.

Παρόλα αυτά, αντίστοιχα μπορεί να συνέβη και στην ζώνη του 815, με την αγορά να υπερβάλει ανοδικά πριν δώσει διόρθωση. Σίγουρα θα επιθυμούσαμε  η Παρασκευή να μας βρει με το 750 μπροστά για να μην επιδεινωθεί η εικόνα σε εβδομαδιαία βάση.

Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι ακόμα και να χαθεί το συγκεκριμένο επίπεδο, θα έχουμε αρκετές ευκαιρίες να ξανασκεφτούμε την όποια μας κίνηση. Ο τραπεζικός δείκτης για ακόμα μία φορά επιβαρύνει την αγορά, καθώς κινείται χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και δίχως να μπορεί να αποτιμηθεί, έως ότου βρεθούν οι πολυπόθητες λύσεις.

Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά λόγω της ρηχότητας αρκετές φορές προηγείται των ξένων. Φυσικά αυτό θα το δούμε και στην ανοδική κίνηση όταν έρθει. 

Εν κατακλείδι η αγορά δεν πεθαίνει και έχει περάσει πολύ δυσκολότερες φάσεις από αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Μην ψάχνετε ποτέ να βρείτε εύκολες απαντήσεις στο κλασικό ερώτημα, «γιατί πέφτει» ή «γιατί ανεβαίνει», μιας και ποτέ δεν θα έχετε ξεκάθαρη απάντηση, παρά μόνο δικαιολογία στο γιατί δεν πράξατε τα δέοντα.

Άλλωστε το χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος και όχι 100αρι. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να την κερδίσει με 100ρι πλανάται.

 Οι επενδυτές  σκεφτείτε ποιες εταιρείες σας ενδιαφέρουν και στην διόρθωση κοιτάξτε να πάρετε σταδιακά θέση. Οι traders ας περιμένετε την αγορά να σας δώσει ένα σήμα στους χρόνους που ο καθένας ακολουθεί.

Να είστε σίγουροι ότι και οι δύο μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.