Ν. Ρουμπινί: Η ευφορία στη Wall Street δεν θα έχει καλό τέλος

Ν. Ρουμπινί: Η ευφορία στη Wall Street δεν θα έχει καλό τέλος

Σαφή προειδοποίηση για μια κατάσταση ανάλογη του 2008 απευθύνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριελ Ρουμπινί με αφορμή την ευφορία στη Wall Street και την άνοδο μετοχών οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «φούσκες».

Mε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, ο γνωστός και ως «Dr Doom» για τις προβλέψεις του οι οποίες έχουν επαληθευτεί αρκετές φορές, αναφέρεται με λεπτομέρειες στους λόγους για τους οποίους ανησυχεί: την αυξανόμενη μόχλευση και τις τεχνολογικές μετοχές, μέχρι τα SPACs και τα κρυπτονομίσματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: «Υπάρχουν αντικρουόμενες τάσεις που δείχνουν την εντεινόμενη αποσύνδεση μεταξύ Wall Street και Main Street, δηλαδή χρηματαγοράς και πραγματικής οικονομίας. Τα νέα ύψη στους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν σημαίνουν τίποτε για τους απλούς ανθρώπους. Η επέκταση της καταναλωτικής πίστης - στεγαστικά δάνεια και άλλα χρέη - είχε ως αποτέλεσμα μια "φούσκα" που τελείωσε με την οικονομική κρίση του 2008, όταν εκατομμύρια έχασαν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους και τις αποταμιεύσεις τους» σημειώνει ο ιδρυτής της Roubini MacroAssociates.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση GameStop, με τους υποτιθέμενα ηρωικούς μικρομετόχους που μάχονται κατά των «κακών» short funds, κρύβει μια άσχημη πραγματικότητα: μια ομάδα που αποτελείται από απελπισμένους, χωρίς δεξιότητες ανέργους πέφτει για άλλη μία φορά θύμα εκμετάλλευσης.

«Πολλοί έχουν πειστεί ότι η οικονομική επιτυχία δεν εξαρτάται από την καλά αμειβόμενη εργασία, τη σκληρή δουλειά και τις αποταμιεύσεις. Αντίθετα, πιστεύουν πως με στοιχήματα σε άχρηστα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα θα πλουτίσουν. Μην ξεγελαστείτε, μην αυταπατάσθε. Στη Wall Street ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Όπως το 2008, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι μια άλλη φούσκα περιουσιακών στοιχείων», γράφει ο Ρουμπινί.