Ν. Ρουμπινί για Bitcoin: Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τον Έλον Μασκ σε ό,τι κάνει

Ν. Ρουμπινί για Bitcoin: Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τον Έλον Μασκ σε ό,τι κάνει

Ο γνωστός καθηγητής οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί εκφράζει για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι το bitcoin αποτελεί «φούσκα», με αφορμή τη πρόσφατη τοποθέτηση του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «αργά ή γρήγορα θα σκάσει».

Με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο Ρουμπίνι αναφέρει: «Οι ισχυρισμοί ότι το bitcoin είναι ο νέος ψηφιακός χρυσός τροφοδοτεί μια νέα φούσκα σε αυτό και άλλα κρυπτονομίσματα».

«Δεδομένου ότι η θεμελιώδης αξία του bitcoin είναι μηδέν και θα ήταν αρνητική εάν εφαρμοζόταν ένας κατάλληλος περιβαλλοντικός φόρος, προβλέπω ότι η τρέχουσα φούσκα θα σκάσει», σημειώνει ο γνωστός και ως «Dr Doom» για τις προβλέψεις του πριν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

«Ο κόσμος μας πλήττεται από χρηματοοικονομικές κρίσεις, γεωπολιτικούς κινδύνους και πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια που αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος. Ο χρυσός, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, τα ακίνητα, ακόμη και οι μετοχές, είναι όλα λογικοί υποψήφιοι, όχι όμως το Bitcoin», γράφει ο Ρουμπινί για την FT.

«Το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ μπορεί να ποντάρει το σπίτι του στο bitcoin δεν σήμαινε ότι πρέπει να το κάνουμε και οι υπόλοιποι», καταλήγει. 

Πριν λίγο καιρό σε συνέντευξη του για το Yahoo Finance, ο Ρουμπινί έλεγε επί του θέματος: «Πρώτα απ' όλα, το ονομάζουμε νόμισμα – δεν είναι νόμισμα. Δεν είναι μονάδα λογαριασμού, δεν είναι μέσο πληρωμής. ... Δεν είναι ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο. Δεύτερον, δεν είναι καν ένα περιουσιακό στοιχείο».

«To Bitcoin δεν έχει καμία χρησιμότητα. Δεν έχει καμία χρήση. Η άνοδος του είναι  προϊόν χειραγώγησης», πρόσθεσε.

«Η τιμή του Bitcoin χειραγωγείται από μια ομάδα ανθρώπων. Δεν έχει καμία θεμελιώδη αξία», είπε. «Είμαστε κοντά στο σημείο όπου η υπερβολική φούσκα πρόκειται να σκάσει», προέβλεψε ο γνωστός οικονομολόγος.