Μπορεί ο Dow Jones να φθάσει τις 20,000 μονάδες;

Μπορεί ο Dow Jones να φθάσει τις 20,000 μονάδες;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα διεθνή χρηματιστήρια, έπειτα από τα κέρδη που κατέγραψαν από τις αρχές του μήνα, φαίνεται να έχουν χάσει την δυναμική τους, με τα εταιρικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ να δημιουργούν προβληματισμό στους επενδυτές.

Ως γνωστό, τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς, οι οποίοι προεξοφλούν είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον, και η συμπεριφορά των χρηματιστηρίων το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλλον προεξοφλεί κάποιο θετικό γεγονός για τις αγορές.

Το κλείσιμο του Dow Jones πάνω από τις 18,000 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα (βλ. γράφημα παρακάτω), ίσως να προεξοφλεί κάποια θετικά γεγονότα, όπου μέσα στο τρέχον έτος να τον οδηγήσουν κοντά ή στις 20.000 μονάδες.

Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Καταρχήν, όπως διακρίνουμε στο παραπάνω γράφημα, ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών έχει διασπάσει ανοδικά αυτόν των διακοσίων, απέχοντας από τα ιστορικά υψηλά μόλις 2%. Η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον ΚΜΟ 50 ημερών (ή αλλιώς και golden cross), μπορεί να οδηγήσει σε νέα ιστορικά υψηλά τον εν λόγο δείκτη, όπως εξάλλου έγινε και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όπου από τις 12,300 μονάδες περίπου, αναρριχήθηκε στα ιστορικά υψηλά των 18,351.36 μονάδων.

Φυσικά, για να συμβεί μία αντίστοιχη άνοδος (ή έστω σε μικρότερο βαθμό) οι αγορές θα πρέπει να «τροφοδοτηθούν» με κάποια θετικά νέα. Ένα τέτοιο, πιθανό σενάριο είναι τα υπόλοιπα των εταιρικών αποτελεσμάτων που ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα στις ΗΠΑ, να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, παρά του ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο.

Το βασικότερο όμως σενάριο, είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδιαφέρονται θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο για την «νηνεμία» των αγορών, παρά ίσως για την πραγματική οικονομία. Εξάλλου, σε πρόσφατη συνέντευξή της η κα. Yellen δήλωσε πως οι επόμενες κινήσεις της FED θα εξαρτηθούν και από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι αγορές. Δηλαδή, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να προβεί σε μια νέα ποσοτική χαλάρωση ή ένα είδος αυτής, προσφέροντας για άλλη μία φορά απλόχερα στις αγορές φθηνό και άφθονο χρήμα.

Ένα επίσης πιθανό σενάριο είναι, η αμερικανική οικονομία να σημειώσει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις εκτιμήσεις της αγοράς στα επόμενα τρίμηνα, η οποία θα τροφοδοτήσει την περαιτέρω άνοδο των αμερικανικών μετοχών. Εξάλλου, από τα τρέχοντα επίπεδα ο Dow Jones απέχει από τις 20.000 μονάδες μόνο ένα 11% περίπου, ποσοστό το οποίο υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.

Εκτός όμως από τον Dow Jones, αξίζει να εξετάσουμε και τον δείκτη των μεταφορών ο οποίος συνήθως έχει θετική συσχέτιση με τον Dow Jones και η μεταβολή αυτού ακολουθείται συνήθως από τον δεύτερο. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης των μεταφορών έχει ανακάμψει σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά, απέχοντας όμως από τα ιστορικά υψηλά του.

Μία διαρκής ανοδική κίνηση, μπορεί να τροφοδοτηθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των μετοχών του κλάδου. Εξάλλου, όπως παρατηρούμε, ο ΚΜΟ 50 ημερών απέχει ακόμη από αυτόν του ΚΜΟ 200 ημερών, και μία ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση (golden cross), είναι πιθανόν να οδηγήσει τον δείκτη των μεταφορών προς τα ιστορικά υψηλά του, ωθώντας παράλληλα και τον Dow Jones προς την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών.

Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο το οποίο ή θα τα οδηγήσει προς υψηλότερα επίπεδα, στην περίπτωση των σεναρίων που εξετάσαμε παραπάνω ή θα τα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, εάν δεν επαληθευθούν τα εν λόγω σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή για το προσεχές διάστημα πρέπει και επιβάλλεται να είναι τεταμένη.