Μήνας σποράς ο Ιούλιος για τις αγορές - Πότε θερίζουν οι επενδυτές;

Μήνας σποράς ο Ιούλιος για τις αγορές - Πότε θερίζουν οι επενδυτές;

Της Μαίρης Βενέτη

Ο Ιούλιος μπορεί να είναι ο δεύτερος μήνας του θέρους, όμως για φέτος και όσον αφορά τα χρηματιστηριακά δρώμενα, όλα δείχνουν ότι θ' αποτελέσει τον μήνα της σποράς.

Οι Κεντρικές Τράπεζες και τα εταιρικά αποτελέσματα αμφότερα κάλυψαν το αβάσταχτο κενό των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, σπέρνοντας θετική επενδυτική ψυχολογία στις αγορές ανά τον κόσμο.

Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα κρατήσει την ιδιότητα του ως μήνας αφθονίας των καρπών, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι εντάσσονται σε αυτούς και τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Όμως, υπάρχουν και οι contrarians, που ενστερνίζονται την άποψη ότι κακώς δεν θερίσαμε τον Ιούλιο, καθώς το Brexit και η παγκόσμια επιβράδυνση δίνουν δυνατή πιθανότητα να δικαιωθεί η σοφία του ελληνικού λαού:Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνας.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο δυνατοί θα αποδειχθούν οι σπόροι του Ιουλίου. Πρέπει όμως να τους δώσουμε αναγκαστικά τον χρόνο ν'αναπτυχθούν. Μέχρι τότε, ας δούμε το «υλικό» που έπεσε στα χωράφια των αγορών...

Δια χειρός Nτράγκι

Παρά τα αδύναμα στοιχεία από τη μεταποίηση,την αβεβαιότητα για το εμπόριο λόγω Brexit και τους προβληματισμούς του επικεφαλής της ΕΚΤ για την επιβράδυνση του οικονομικού outlook, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, αρκέστηκαν στο γεγονός ότι ο Ντράγκι εξετάζει κι άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης πέρα από μια μείωση επιτοκίων.

Οι επίσημες δηλώσεις αποτέλεσαν ξεκάθαρη «ειδοποίηση» ότι εξετάζεται και νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης, πλήρες, με μηνιαία όρια αγορών και χωρίς περιορισμούς π.χ. στα αντικείμενα αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό;

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η ΕΚΤ θα μπορούσε ν' αγοράσει ακόμα και τιτλοποιημένα δάνεια ή εξασφαλισμένα ομόλογα έκδοσης εμπορικών τραπεζών, με μοναδικό όριο την κατανομή των κεφαλαίων ανά χώρα (capital keys).

Ο Ντράγκι στην αποδρομή του διατηρεί τον τίτλο του Super Mario, μέσα από την κρυστάλλινη τοποθέτηση: Ό,τι χρειάζεται για το ευρώ θα γίνει, ακόμα και εν τη απουσία του.

Δια χειρός FED

Στις ΗΠΑ προεξοφλείται εδώ και μέρες η μείωση των επιτοκίων από την FED αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης.

Παρά τα ευνοϊκά macro από την αγορά εργασίας, οι ανακοινώσεις την Παρασκευή για το αμερικανικό ΑΕΠ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια έλλειψης δράσης από τη FED.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, μετά από άνοδο 3,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η οικονομία επιβράδυνε το δεύτερο τρίμηνο καθώς η μεγάλη αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την υποχώρηση των επενδύσεων.

Οι αγορές υποδέχτηκαν το νέο ψύχραιμα, πρώτον γιατί οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για ασθενέστερη ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,9%- οπότε ήταν κακά αλλά αναμενόμενα νέα- και δεύτερον γιατί ακριβώς αυτή η επιβράδυνση εξασφαλίζει την δημοσιονομική χαλάρωση από τη FED.

Και οι αγορές έχουν εθιστεί στη δημοσιονομική χαλάρωση, τόσο που ούτε καν έδωσαν βάση στην ανάλυση των επιμέρους στοιχείων για το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία οι πάγιες επενδύσεις υποχώρησαν 0,8% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 3,5 ετών.

Τουλάχιστον οι κυβερνητικές δαπάνες, σημείωσαν άνοδο 5% και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,3% το β΄ τρίμηνο μετά από άνοδο 1,1% το α΄ τρίμηνο, βοηθώντας να κρατηθεί το ποσοστό της ανάπτυξης πάνω από το 2%.

Δια χειρός εταιρικών αποτελεσμάτων και ειδήσεων

Πρωταγωνιστής του κλεισίματος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η Google, η οποία γιόρτασε τα εξαιρετικά -και πέραν και των πιο αισιόδοξων προσδοκιών – αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και το πρόγραμμα μαμούθ της επαναγοράς μετοχών που εξήγγειλε η διοίκηση της εταιρείας, της τάξης των 25 δισ. δολαρίων.

Σε ανακοίνωση κερδών άνω του αναμενόμενου προχώρησε και η Twitter με τη μετοχή της να πανηγυρίζει στο άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου με άνοδο 8,5%.

Αποτελέσματα άνω των εκτιμήσεων ανακοίνωσαν επίσης η Microsoft, η Facebook- παρά τα υψηλά πρόστιμα- και η Intel.
Η τελευταία μάλιστα είχε έναν extra λόγο πανηγυρισμού μετά τις ανακοινώσεις για εξαγορά από την Apple έναντι 1 δισ. δολαρίων της πλειοψηφίας των μετοχών του τμήματος modem.

(σ.σ: Η Amazon, παρόλο που ξεπέρασε τις προσδοκίες σε επίπεδο εσόδων δεν κατάφερε το ίδιο σε επίπεδο κερδών ενώ η Apple θα ανακοινώσει τρίτο τρίμηνο στις 30 Ιουλίου).

Εκτός του τεχνολογικού κλάδου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ανακοινώσεις των Starbucks, McDonald's, οποίες επίσης ανακοίνωσαν κέρδη πάνω από τις προσδοκίες.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα β'τριμήνου και από την Bristol-Myers Squibb τα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τις πωλήσεις του Eliquis αυξημένες κατά 24% στα 2,042 δισ. δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις του Opdivo αυξήθηκαν 12% στα 1,823 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τα εταιρικά νέα από Ευρώπη, η Volkswagen Group από τον πολύπαθο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατάφερε να εντυπωσιάσει, καθώς αύξησε κατά 30% τα λειτουργικά κέρδη β΄ τριμήνου, παρά την πτώση των πωλήσεων οχημάτων, χάρη στην αύξηση της ζήτησης για SUV και premium brands η οποία έδωσε ώθηση στα περιθώρια.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης καθώς τα έσοδα στο α΄ εξάμηνο αυξήθηκαν 18%, λόγω των νέων φαρμάκων.

Στην Μ.Βρετανία ο βρετανικός FTSE 100 παλεύει να κλείσει θετικά τον μήνα, συνεπικουρούμενος από καλές εταιρικές ειδήσεις που υπερκέρασαν τους προβληματισμούς για τη διαχείριση του Brexit από τον νέο και σαφέστατα αμφιλεγόμενο Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Η είδηση ότι η  Vodafone σχεδιάζει να δημιουργήσει  μια ξεχωριστή εταιρεία δικτύων τηλεφωνίας, με τη μετοχή της να κάνει άλμα 8,1% μετά την ανακοίνωση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και έξι χρόνια.

Η εταιρεία Pearson επίσης σημείωσε σημαντικά κέρδη στηρίζοντας τον δείκτη, μαζί με την AstraZeneca η οποία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις προϊόντων το 2019 καθώς οι πωλήσεις από την μονάδα ογκολογίας αυξήθηκαν 57% στα 2,17 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 38% των συνολικών προϊόντικών πωλήσεων.

Τα έσοδα από το top-seller της εταιρείας, Tagrisso -θεραπεία πρώτης γραμμής ενηλίκων ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα- σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 784 εκατ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 44% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 1,17 δισ. δολάρια.

Μήνας σποράς και για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης αποτελεί τον καλύτερο σπόρο για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και επομένως για τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόσβαση στις αγορές με ευρωπαϊκά επιτόκια, τόσο για το κράτος όσο και για τις επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες αλλά και φυσικά για τους επενδυτές.

Η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με κλείσιμο άνω των 876 μονάδων, στις 890 μονάδες, τεχνική συνθήκη που ανοίγει το δρόμο για τις 940 μονάδες με μια ενδιάμεση στάση στις 902, ceteris paribus πάντα εντός και εκτός συνόρων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.