Μικτά πρόσημα στην Wall Street μετά το ρεκόρ

Μικτά πρόσημα στην Wall Street μετά το ρεκόρ

Ήπια υποχώρηση που τον έφερε κάτω από το ρεκόρ των 30.000 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones, ενώ με διαφορετικά πρόσημα έκλεισαν οι S&P 500 και Nasdaq, σε μια συνεδρίαση επιφυλακτικών κινήσεων και μικρού όγκου ενόψει της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, με πιέσεις από τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 29.872 μονάδες με πτώση 173 μονάδων ή 0,58%, ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε μικρές απώλειες και έκλεισε στις 3.629 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 12.094 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο μικρός όγκος των συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 32,9 εκατ. μετοχές έναντι του μέσου όρου 30 ημερών των 79,3 εκατ., κάτι που είθισται ενόψει της αυριανής αργίας.

Βασική πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές ήταν πάντως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, καθώς τα επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν νέα αύξηση, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει τη ζημιά στην οικονομία από το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 38 χιλ. στις 778 χιλ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, όταν οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθούν στις 733 χιλ.

Χτες πάντως, ο βιομηχανικός Dow Jones έσπασε το «φράγμα» των 30.000 μονάδων και βρίσκεται σε πορεία να σημειώσει τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη του, από το 1987, με συνολική άνοδο 12%.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε το ρεκόρ ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 33,1% όπως είχε εκτιμηθεί και τον Οκτώβριο.

Οι αριθμοί έρχονται σε μια στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού εμφανίζεται να είναι ανεξέλεγκτη σε πολλές από τις πολιτείες, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων  κυμαίνονται στα περίπου 170.000 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Επίσης, κατά μέσο όρο 1.500 άτομα πέθαναν από την ασθένεια κάθε μέρα αυτή την περίοδο. Ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται έχει φτάσει τα 86.000, σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι αναφορές ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διορίσει την Τζάνετ Γέλεν ως υπουργός Οικονομικών του, έχουν αυξήσει τις ελπίδες για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων το επόμενο έτος - εάν μπορεί να περάσει από τη Γερουσία που εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τέλος, σε υψηλό άνω των 8 μηνών οι έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου τόσο για το WTI όσο και για το Brent, καθώς οι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους για αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας με φόντα τα θετικά νέα που ανακοινώνονται καθημερινά για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα το συμβόλαιο του WTI Ιανουαρίου πρόσθεσε στην αξία του 80 σεντς ή 1,8% και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 45,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό αργό Brent έκλεισε στα 48,61 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 75 σεντς ή 1,6%.