ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Μικτά πρόσημα στην Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων για το πακέτο στήριξης

Μικτά πρόσημα στην Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων για το πακέτο στήριξης

Οριακές διακυμάνσεις κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στις συζητήσεις για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ από τις επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζει να ρίχνει την «σκιά» της στις επενδυτικές κινήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διέγραψε τις απώλειες που παρουσίαζε σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε στις 30.046 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,16%, ενώ απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που διαμορφώθηκε στις 3.663 μονάδες, με οριακή πτώση 0,13%.

Τέλος, απώλειες σημείωσε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.377 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,23%.

Παράλληλα, ενδεικτικό γεγονός της ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά από τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου είναι η νέα άνοδος κατά 4% που κατέγραψε την Παρασκευή ο δείκτης VIX, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 23,42 μονάδες.

Σημειώνεται πως η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποτέλεσε την πρώτη εβδομάδα απώλειων για την αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,6%, τον S&P 500 να χάνει 1%, ενώ απώλειες 0,7% εμφάνισε και ο Nasdaq.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,1% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, μετά την άνοδο κατά 0,3% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,8%, μετά το +0,5% του Οκτωβρίου.

Το κλίμα στην αγορά και σήμερα είναι βαρύ καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο τόνωσης τη αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται. Οι βουλευτές επιδιώκουν να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο πριν τα τέλη του 2020, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τη στήριξη πολιτειών και τοπικών κυβερνήσεων και τη βοήθεια προς τους ανέργους.

Χωρίς την έγκριση του νέου πακέτου τόνωσης, εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας που λαμβάνουν, τη στιγμή μάλιστα που όπως κατέδειξαν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις ανήλθαν στις 853.000, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τις 19 Σεπτεμβρίου. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι νέοι περιορισμοί που επιβάλλονται λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των κρουσμάτων συνεχίζει να πλήττει τις επιχειρήσεις.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πακέτο εντάθηκε μετά την ενημέρωση από το γραφείο του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα δεν θα υποστηρίξουν τη διακομματική πρόταση ύψους 908 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το NBC News. Νωρίτερα την Πέμπτη, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε «μεγάλη πρόοδο».