Μικτά πρόσημα στην Wall - Νέο ρεκόρ ο Dow, «βουτιά» 2,4% για Nasdaq

Μικτά πρόσημα στην Wall - Νέο ρεκόρ ο Dow, «βουτιά» 2,4% για Nasdaq

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, έχοντας ωστόσο το βλέμμα τους στραμμένο στις διακυμάνσεις των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να κερδίζει ως και 600 μονάδες σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά, τελικά διαμορφώθηκε στις 31.804 μονάδες, ενισχυμένος κατά 306 μονάδες ή 0,97%.

Αντίστοιχη εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε σε αρνητικό έδαφος την συνεδρίαση, παρά τα αρχικά του κέρδη, κλείνοντας με απώλειες 0,54% στις 3.821 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες, τέλος, για μία ακόμη συνεδρίαση κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε πτώση 2,4% στις 12.609 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 4% κατέγραψε την Δευτέρα ο τίτλος της Apple, ενώ η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 5,8%. Απώλειες άνω του 4% και για τις μετοχές των Netflix και Alphabet.

Ενδεικτικό της έντονης μεταβλητότητας στην αγορά είναι και το νέο άλμα του δείκτη VIX, ο οποίος σκαρφάλωσε στις 25,86 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 5%.

Η έγκριση του πακέτου Μπάιντεν από τη Γερουσία χτες αποτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, ανοίγοντας το δρόμο για επεκτάσεις στα επιδόματα ανεργίας, έναν ακόμη γύρο κρατικής ενίσχυση στα νοικοκυριά και επιπλέον κονδύλια για στήριξη προς τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται μάλιστα να υπογράψει το σχετικό νομοθετικό διάταγμα πριν τις 14 Μαρτίου, οπότε και λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με τη θετική επίδραση να αποτυπώνεται στους κλάδους που είχαν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, δηλαδή το λιανεμπόριο και την ενέργεια.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το μέγεθος του πακέτου εγείρει ξανά τους φόβους για εκτίναξη του πληθωρισμού, κάτι που έστειλε τις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων σε νέα υψηλά έτους, με το δεκαετές ΗΠΑ να φτάνει στο 1,617%.