Mεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Mεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα όσα γίνονται στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και αξιολογούν τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. Ο DAX κατέγραψε πτώση 0,65% στις 14.424 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC έχασε 1,28% στις 6.645 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE  κέρδισε 0,72%  στις 7.613 μονάδες. Ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 463,07 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αγοράς ρωσικού άνθρακα αλλά και των ρωσικών πλοίων να εισέρχονται στα λιμάνια της ΕΕ, τονίζοντας πως είναι επί τάπητος η απαγόρευση και των εισαγωγών πετρελαίου.

«Όλοι είδαμε τις φρικιαστικές εικόνες από την Μπούκα και άλλες περιοχές από τις οποίες έφυγαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτές οι φρικαλεότητες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων έπληξαν σκληρά και περιόρισαν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου. Με όλα όσα έχουν γίνει, πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεσή μας», είπε σε ομιλία της που αναρτήθηκε στο Twitter.

Επίσης, τόνισε ότι η πρόταση συνεπάγεται απαγόρευση της ΕΕ για εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, της VTB.

«Σκεφτόμαστε και πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου αλλά και σε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως έναν δεσμευμένο λογαριασμό ειδικού σκοπού», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.