Μεγάλη αύξηση του QE από την ΕΚΤ προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Reuters

Μεγάλη αύξηση του QE από την ΕΚΤ προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Η ύφεση των οικονομιών της Ευρωζώνης θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αύξηση των αγορών ομολόγων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι οικονομολόγοι αυτοί αναμένουν πως στην συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς που ξεκίνησε ως απάντηση στην πανδημία, κατά 375 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το μέγεθος του έκτακτου αυτού QE σε περίπου 1,13 τρισεκατομμύρια ευρώ. 

Πάνω από τα 2/3 των οικονομολόγων που μετείχαν στην δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρακτορείου θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed των ΗΠΑ προσθέτοντας στη λίστα αγορών της εταιρικά ομόλογα που έχουν χάσει την επενδυτική τους βαθμίδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πολλοί εκ των ερωτηθέντων ειδικών θεωρούν επίσης ότι η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν είναι σύννομο με τη Γερμανική νομοθεσία, δεν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020, έναντι 5,4% που είχε προβλεφθεί πριν από τρεις εβδομάδες από το γκρουπ των οικονομολόγων, με το χειρότερο πλήγμα να αναμένεται να σημειωθεί στο τρέχον, β’ τρίμηνο του έτους.

AP Photo/Michael Probst