Με πωλήσεις στις τράπεζες απάντησε το Χ.Α. στις πολιτικές εξελίξεις

Με πωλήσεις στις τράπεζες απάντησε το Χ.Α. στις πολιτικές εξελίξεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση με έντονη την πολιτική χροιά ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο εν μέσω πτώσης και διόρθωσης διεθνώς, κινήθηκε χαμηλότερα, όμως βρήκε και κάποιες στηρίξεις πέριξ της ζώνης των 625 – 630 μονάδων.

Σε μια ημέρα όπου οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν έως και 1,38%, οι ευρωπαϊκές καταγράφουν πτώση έως 0,70% και οι δείκτες της Wall Street έως τώρα υποχωρούν σε ποσοστό 0,75%, το ελληνικό χρηματιστήριο δε θα μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα.

Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του Χ.Α. ήταν οι εξαιρετικά μικροί όγκοι και τζίροι ακόμη και στον FTSE 25, κάτι που αποτυπώνει την παύση των πρωτοβουλιών από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Οι πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου αλλάζουν τα δεδομένα για την κυβέρνηση, οπότε η αγορά αντέδρασε – σε πρώτη φάση – με κατακόρυφη μείωση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «διαζύγιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν σοκ για την αγορά, καθώς είχε καλλιεργηθεί το ανάλογο κλίμα. Όμως, αντανακλαστικά και δεδομένου ότι το κλίμα παραμένει θολό και πλήρως αβέβαιο αναφορικά με το timing των εκλογών, εύλογα η αγορά αντέδρασε πολύ μουδιασμένα και με εσωστρέφεια.

Η αγορά – όπως οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν – ασφαλώς και θα ήθελε πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών, όμως στη φάση αυτή της αβεβαιότητας, της φθοράς και της… τοξικότητας των τακτικισμών, κανένα χαρτοφυλάκιο δεν προβαίνει σε ισχυρές πρωτοβουλίες και αύξηση ρίσκου.

Έτσι, η πτώση σήμερα δεν ήρθε πρωτίστως λόγω σημαντικών ρευστοποιήσεων και εκροών, αλλά από αδυναμία να απορροφηθεί έστω και η ελάχιστη προσφορά που βγήκε.
Η αξία συναλλαγών κατήλθε μόλις στα 25,09 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένη έναντι της περασμένης εβδομάδας που οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 40,2 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πάντως έκλεισε πολύ μακριά από το χαμηλό ημέρας και πιο κοντά στο υψηλό ημέρας! Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 629,88 μονάδες με πτώση 0,92%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 623,63 μονάδες (-1,90%) και υψηλό στις 632,03 μονάδες (-0,58%) στο άνοιγμα.

Θυμίζουμε πως στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή την Παρασκευή είχε σημειώσει πως δεν θα πρέπει να διασπαστούν οι 625 μονάδες, ώστε να μη χαλάσει η τεχνική εικόνα. Σήμερα κρατήθηκαν οι 625 μονάδες και μένει να δούμε αν αύριο και προσεχώς κρατηθούν αυτά τα επίπεδα.

Εξ αρχής της συνεδρίασης υπήρξαν αποχρώσεις ενδείξεις… στήριξης από κάποιους μέσω της Coca Cola HBC που μετά το +3,67% της Παρασκευής ενισχύθηκε κατά 1,06% και σήμερα και ήταν η… άγκυρα για να μην χαθούν και οι 620 μονάδες στο Γενικό Δείκτη.

Από το μέσω της συνεδρίασης και μετά γύρισε θετικά και η Jumbo που έκλεισε με άνοδο 1,32%, ενώ στη βελτίωση της εικόνας του Γ.Δ. συνέβαλε η στήριξη από ΟΤΕ +0,93%, ΕΛΠΕ +0,13% και Τιτάν +0,98%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε και η Motor Oil που αρχικώς κατέγραφε απώλειες.

Στις τράπεζες οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι, οδηγώντας τις Εθνική και Πειραιώς σε πτώση 5,26%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,86% και η Eurobank κατά 3,70%. Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι Μυτιληναίος, Grivalia Properties και Σαράντης, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Viohlaco, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά διασώθηκαν μόνο οι Κλουκίνας Λάππας, Κρι Κρι, Πετρόπουλος, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ απώλειες 5% είχε η Space Hellas, άνω του 4% έχασαν οι Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Νηρέας ενώ αυξημένη πτώση είχαν και οι MIG, Intracom Holdings, Intralot, Cenergy Holdings και Κέκροπας.

Στην ευρύτερη αγορά βελτιώθηκε πολύ η εικόνα στο φινάλε συγκριτικά με τις πρώτες ώρες, καθώς τελικά υπήρξαν 41 μετοχές με άνοδο έναντι 54 με πτώση. Κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Κρέτα Φάρμ (κέρδη 120% στο δικαίωμα στην αύξηση!), Κυριακούλης, Revoil, Αλουμύλ, Briq Properties, ΙΑΣΩ, Μοτοδυναμική, Σελόντα, Attica Συμμετοχών, Newsphone, Μύλοι Λούλοι, Δρομέας, Ευρωπαϊκή Πίστη και Frigoglass.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, Ιντερτέκ, Μουζάκης, Centric, Γενική Εμπορίου και Audiovisual.