Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Jumbo κράτησε τις 900 μονάδες το ΧΑ

Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Jumbo κράτησε τις 900 μονάδες το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κράτησε τελικά, έστω και οριακά το όριο των 900 μονάδων σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από σφοδρή μάχη αγοραστών και πωλητών, βρίσκοντας στηρίξεις σε ισχυρές μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Εθνική, σε μια ημέρα που παρά τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι αμερικανικοί δείκτες ανακάμπτουν, σε μια προσπάθεια μερικής ανασύνταξης.

Ήταν η έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 4,76% αυτό το διάστημα, τον FTSE 25 να χάνει 4%, τον τραπεζικό δείκτη στο -6% και τον Mid Cap στο -5,60%. Πλέον, μένει να δούμε αν αύριο θα υπάρξει αντίδραση αυτοσυντήρησης και στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένου ότι η αγορά αν δε θέλει να εισέλθει σε περιπέτειες, θα πρέπει να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 900 – 905 μονάδων όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903,47 μονάδες με πτώση 0,82%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 897,39 μονάδες (-1,48%) λίγο μετά τις 12:00 μ.μ., ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 911,94 μονάδες με άνοδο 0,11% μισή ώρα μετά το άνοιγμα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,7 εκατ. ευρώ, με τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και AVAX.

Στον ΟΠΑΠ διακινήθηκε το 1/6 του συνολικού τζίρου ήτοι 10,10 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ 6,15 εκατ. ευρώ, στη Eurobank 6,02 εκατ. και στη Motor Oil 5,55 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.268,71 μονάδες με πτώση 0,73%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 830,52 μονάδες με πτώση 1,20%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.225,85 μονάδες με πτώση 0,35%.

Στο χώρο του Large Cap όπως προαναφέρθηκε στήριξη παρείχαν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Jumbo, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ με θετικό κλείσιμο, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% είχε η Eurobank, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Motor Oil, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis. Συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας, δείκτες και αρκετές μετοχές έκλεισαν σχεδόν στο ήμισυ των απωλειών. Στον Mid Cap θετικά έκλεισαν οι MIG, Κρι Κρι, Intralot, Intrakat και Κέκροπας, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Profile, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος και Cenergy Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως CPI, Κλωστ. Ναυπάκτου, Κυριακούλης, Φιερατέξ, Lavipharm, Ιντερτέκ, Pasal, Unibios, Μοτοδυναμική, Ελινόιλ και  Παπουτσάνης. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Logismos, Paperpack, Γενική Εμπορίου, Ίλυδα, Βογιατζόγλου, Δάιος, ΒΙΣ, Newsphone, Δρομέας, ΑΝΕΚ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κορδέλλου και Frigoglass. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 75 που υποχώρησαν.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον ότι οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν σήμερα ανοδικά, παρά το ξεπούλημα που καταγράφηκε την Παρασκευή στους δείκτες της Wall Street όπου ο Dow Jones υποχώρησε άνω των 600 μονάδων και παρά το άδειασμα σήμερα στην Κίνα! Παράλληλα, αντίδραση άνω του 1% καταγράφουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους, οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια αυτής της εβδομάδας, που θα δείξει πολλά.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση γύρω από τον ιό, με τις αγορές να «ζυγίζουν» δεδομένα και να διαχειρίζονται αυτή τη σχεδόν πρωτόγνωρη – για την τελευταία 15ετία – κατάσταση.

Πάντως, δε λείπουν οι ψύχραιμες «φωνές» που σημειώνουν πως η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τέτοιο... πανικό και τέτοια γενικευμένη ανησυχία, με το κλείσιμο παγκόσμιων αλυσίδων στην Κίνα, διακοπή αεροπορικών συγκοινωνιών και όλα τα υπόλοιπα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά όχι μια κατάσταση που να δικαιολογεί υπέρμετρο πανικό, καθώς ο κορονοϊκός δεν έχει θνησιμότητα που είχε ο ιός SARS (σ.σ. τον ιό που το 2003 είχε οδηγήσει στο θάνατο 774 άτομα).