Με καλούς οιωνούς ξεκινά το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Με καλούς οιωνούς ξεκινά το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μολονότι ποτέ ένα road show δεν αφήνει άμεσα θεαματικά και... μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά τα όποια εποικοδομητικά στοιχεία φαίνονται σε μακροχρόνια βάση, το φετινό road show της ΕΧΑΕ, με τη συμμετοχή 32 εισηγμένων εταιρειών, που ξεκινά την Τετάρτη στο Λονδίνο, θα λάβει χώρα υπό κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις έναντι όσων προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ, τα capital controls από την αρχή του Σεπτέμβρη είναι παρελθόν, οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι το ρίσκο χώρας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχει πλέον νέα διακυβέρνηση με ισχυρό επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, υπάρχει ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ξεκάθαρη στόχευση για έλκυση επενδύσεων και ξεμπλοκάρισμα όλων των δημιουργικών δυνάμεων, μακριά από τις ερμαφρόδιτες καταστάσεις και τις παλινωδίες που βίωσε ο τόπος τα περασμένα έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, έως χθες είχαν κλειστεί για το road show πάνω από 560 κατ'' ιδίαν συναντήσεις ξένων διαχειριστών με τα στελέχη κορυφής και τους εκπροσώπους των 32 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Παράλληλα, το παρόν θα δώσουν περίπου 100 funds, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, ενώ οι funds managers που θα παρευρεθούν θα ξεπεράσουν τους 134 σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Τα περισσότερα κλεισμένα ραντεβού τα έχουν οι τράπεζες – καθώς είναι ο κλάδος που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων λόγω άρσης των capital controls αλλά και λόγω της κινητικότητας σ'' ό,τι αφορά τον «καθαρισμό» από τα τοξικά και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πλην των τραπεζών, τα περισσότερα κλεισμένα ραντεβού τα έχουν οι ΟΠΑΠ και Intralot, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση. Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, τόσο χρηματοοικονομικά, όσο και από πλευράς παρεχόμενων υπηρεσιών, έχοντας εκσυγχρονιστεί πλήρως, συνεπικουρία και της χρήσης των νέων δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση.

Ο οργανισμός παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με την καθαρή κερδοφορία να είναι ενισχυμένη κατά 39% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρ'' ότι πέρυσι υπήρξε το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου, που «σηκώνει» πολύ όλη τη στοιχηματική βιομηχανία.

Πρόκειται για επιδόσεις που πιστοποιούν ότι το πρόγραμμα ολικού μετασχηματισμού που υλοποιεί ο οργανισμός ώστε σταδιακά να μετατραπεί σ'' έναν από τους πλέον σύγχρονους διεθνώς, μέσα από μια ολιστική εφαρμογή των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση, αποδίδει άριστα.

Η Intralot είναι μια διαφορετική περίπτωση, με τον όμιλο να βρίσκεται σε ολιστική επανεξέταση όλων των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, με στόχο να μαζευτεί το μεγάλο «άπλωμα» που δεν έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της εταιρείας, ενώ γίνεται επικέντρωση μόνο σε δραστηριότητες που θεωρούνται «σίγουρες» για καλό αποτέλεσμα.

Ενέργεια και υποδομές

Συνάμα, έντονο είναι το ενδιαφέρον για τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, που όλα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων. Οι Motor Oil και ΕΛΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο και λόγο των εξελίξεων με τις τιμές του πετρελαίου ύστερα από το «χτύπημα» στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε φάση πλήρους αποκρατικοποίησης, κάτι που φέρνει επιπλέον τον όμιλο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Επίσης, έντονο είναι το ενδιαφέρον για τον όμιλο Μυτιληναίου που έως τώρα έχει κλείσει 26 ραντεβού, με αιχμή τα νέα επενδυτικά projects, αλλά και το γεγονός ότι η φετινή χρήση είναι η ιστορικά καλύτερη για τον όμιλο, με το τζίρο να προσεγγίζει στο εξάμηνο το 1 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας ότι είναι είναι εφικτός ο στόχος για 2 δισ. ευρώ στο σύνολο.

Σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα (και Τέρνα Ενεργειακή), ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή των μεγάλων projects της χώρας. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, η διεκδίκηση από κοινού με την Mohegan Gaming & Entertainment του διαγωνισμού παραχώρησης της άδειας Καζίνο στο Ελληνικό (ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο), τα μεγάλα οδικά έργα, τα ΣΔΙΤ, οι παραχωρήσεις κ.α. καθιστούν τον όμιλο πρωταγωνιστή τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως μεθαύριο Πέμπτη στο 14ο Annual Greek Roadshow της ΕΧΑΕ θα μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα περιγράψει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, εξηγώντας και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Ο υπουργός θα μιλήσει για την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις και «τρέξιμο» των νομοσχεδίων που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και θα βάλουν τέρμα στα μπλοκαρίσματα ακινησίας όλων των τελευταίων ετών, θα μιλήσει για τις εξελίξεις στις τράπεζες, αλλά και για το κρεσέντο αποκρατικοποιήσεων με αιχμή το Ελ. Βενιζέλος και τα ΕΛΠΕ.

Με 32 εισηγμένες η εκδήλωση

Η εκδήλωση της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, είναι θεσμός που ξεκίνησε το 2006, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες στις αγορές, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όμως με τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως η πιο επιτυχημένη διοργάνωση εξωστρέφειας και «διαφήμισης» της ελληνικής αγοράς.

To road show θα γίνει στο ξενοδοχείο May Fair Hotel (Stratton St Mayfair, London W1J8LT), καθώς την τελευταία τριετία δε λαμβάνει χώρα στα γραφεία του Bloomberg, ενώ το παρόν θα δώσουν 32 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες.

Το παρόν στο Λονδίνο θα δώσουν από τον FTSE 25 οι Alpha Bank, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, EXAE, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Fourlis, Titan και Viohalco.

Από τον Mid Cap θα δώσουν το παρόν οι Ικτίνος, Κρι Κρι, Intralot, Profile Software, Πλαστικά Θράκης και MLS, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης οι Autohellas, Ελβάλ-Χαλκόρ και Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ).