Με «κλείσιμο» 0,2% οι ευρωαγορές

Με «κλείσιμο» 0,2% οι ευρωαγορές

Με μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, εμφανίζοντας οριακά κέρδη με τους επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί έπειτα από την κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, με την επιβολή νέων δασμών εκατέρωθεν.

Ειδικότερα, οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μπήκαν σε τροχιά κατά μέτωπον σύγκρουσης καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έκανε πράξη την απειλή της, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να «αντεπιτίθεται» επιβάλλοντας δασμούς ίσης αξίας σε αμερικανικά προϊόντα.

«Υποσχεθήκαμε να μην ρίξουμε την πρώτη σφαίρα, αλλά για να διασφαλίσουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού μας είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου, ο οποίος αποκάλεσε τις πράξεις των ΗΠΑ «παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου που ξεκινούν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,20%  στις 382,3 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος έστω και με οριακά κέρδη.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 12.426 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε αύξηση κατά 0,18% στις 5.345 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που εμφάνισε κέρδη 0,22% στις 7.569 μονάδες.

Περισσότερες επιφυλάξεις παρουσίασε η περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε  οριακά κατά 0,05% στις 21.812 μονάδες, όπως και ο IBEX 35% που με άνοδο 0,29% κινήθηκε στις 9.833 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, την καλύτερη επίδοση εμάνισε η μετοχή της επενδυτικής Eurazeo, η οποία έκλεισε με άλμα 4,9% μετά την αναβάθμισή της από την HSBC.

Η Thyssenkrupp έκλεισε με αύξηση 2,14%, έπειτα από την παραίτηση του επικεφαλής της Χ. Χίσινγκερ, μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της συνεργασίας με την Tata Steel.

Αντίθετα, η μετοχή της Inmarsat πραγματοποιεί βουτιά σχεδόν 10% μετά τη βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς της που κατέθεσε η EchoStar.

Νωρίτερα, ανοδικά κινήθηκε η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών, καθώς δεν «πρόλαβαν να επηρεαστούν» από το νέο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου.