Με φόρα προς τις 800 μονάδες αποχαιρετά τον Φεβρουάριο το Χ.Α

Με φόρα προς τις 800 μονάδες αποχαιρετά τον Φεβρουάριο το Χ.Α

Η αφετηρία του Μαρτίου βρίσκει τον Γενικό Δείκτη και πάλι μια ανάσα από τις 800 μονάδες (κλείσιμο τις 792,38 μονάδες) και το ερώτημα είναι αν ελληνική αγορά θα διατηρήσει την πορεία θετικής αυτονόμησης έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων στο ενδεχόμενο που ενταθούν οι διορθωτικές πιέσεις στην Ευρώπη και τη Wall Street.

Ο Φεβρουάριος πάντως άφησε παρακαταθήκη σημαντικά κέρδη 5,7% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά το -7,36% του Ιανουαρίου, μειώνοντας στο -2,05% τις απώλειες του 2020.

Μολονότι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αναλογιζόμενοι μάλιστα και τους μέτριους όγκους συναλλαγών καθ’ όλη την εβδομάδα (η σημερινή συνεδρίαση με τον τζίρο των 85,6 εκατ. ευρώ ήταν φωτεινή εξαίρεση λόγω MSCI), μολαταύτα υπάρχουν δύο λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν για τη συνέχεια.

Η πρώτη λεπτομέρεια έρχεται από βραχυπρόθεσμη ανάλυση του δείκτη, όπου φαίνεται να επετεύχθη διάσπαση της συσσώρευσης, έστω και οριακά με το σημερινό κλείσιμο στα υψηλά ημέρας να εκπέμπει θετικά μηνύματα.

Η συμπεριφορά επιμέρους τίτλων και ειδικότερα των δεικτοβαρών μετοχών, θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά στη συνέχεια της ανοδικής κίνησης.

Έτσι, μπορούμε να θέσουμε έναν πρώτο στόχο τις 803-804 μονάδες, τοποθετώντας την κοντινή στήριξη στις 784 αν οι τιμές δοκιμάσουν μια γρήγορη διόρθωση. Υπενθυμίζουμε δε πως η κύρια στήριξη παραμένει στις 772 μονάδες, με αντίστοιχο στόχο τις 815.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά των επιμέρους μετοχών, είδαμε μια ποικιλία αυτήν την εβδομάδα, διότι κάποιοι κινήθηκαν αμυντικά, κάποιοι πιο επιθετικά, κι άλλοι αδιάφορα. Για του λόγου το αληθές, το εύρος της εβδομαδιαίας απόδοσης στις μετοχές του 25άρη ήταν από +18,02% (Αεροπορία Αιγαίου) έως -4,61% (ΔΕΗ).

Επίσης, μεγάλη διαφορά εβδομαδιαίων αποδόσεων εμφανίστηκε ακόμα και ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες,  με την Alpha να είναι η μεγάλη νικήτρια (+7,25%) και την Πειραιώς να είναι η πιο αδύναμη, για άλλη μια φορά (+0,39%).


Βεβαίως, κάθε τίτλος είχε και την περιπέτειά του, ώστε σε μια κατά τα άλλα «ήσυχη» εβδομάδα, να εκδηλώνονται επιμέρους. Επί παραδείγματι, η Αεροπορία Αιγαίου κατέγραψε ισχυρή απόδοση εν μέσω των προσδοκιών για άνοιγμα της τουριστικής αγοράς και επιπλέον από τις πληροφορίες για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θυγατρικής της, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη άνω του 10%.

Σημειωτέον, από τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης ικανοποιητικά κινήθηκε η Cairomezz, που ξύπνησε από την πλαγιοκαθοδική ραστώνη, και στοχεύει τα 13 λεπτά, έχοντας μάλιστα 15,17% εβδομαδιαία κέρδη.

Η δεύτερη λεπτομέρεια αφορά στην αντιδιαμετρική συμπεριφορά της ελληνικής χρηματαγοράς σε σχέση με τις διεθνείς. Ενώ ο Γενικός μας Δείκτης πέτυχε εβδομαδιαία απόδοση +1,4%, σε μια περίοδο που οι ευρωαγορές και η Wall Street κινήθηκαν πτωτικά Η εικόνα είναι ίδια και στις ΗΠΑ, και μάλιστα με εντονότερα χαρακτηριστικά, καθώς ο S&P500 βρίσκεται ήδη στο -2,41%, και ο Nasdaq στο -5,45%.

Προφανώς, η αντίθεση δεν μπορεί να συνεχιστεί, και αναμένουμε με ενδιαφέρον την κρίσιμη έκβαση των ΗΠΑ σχετικά με το συνεχιζόμενη κουβέντα γύρω από το ζήτημα της αύξησης επιτοκίων, κάτι που πάντως δεν δείχνει να συμμερίζεται η FED, που δια στόματος Jerome Powell αρνήθηκε τέτοιο σενάριο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, με το μοναδικό επιχείρημα υπέρ της αντιστροφής του κλίματος να παραμένει η παρατήρηση της επίμονης αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.


 


Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.