Με εβδομαδιαίες απώλειες 1,74% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χ.Α

Με εβδομαδιαίες απώλειες 1,74% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χ.Α

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 1,28% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 561,61 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου χαρακτηρίστηκε από αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε ο γενικός δείκτης από την έναρξη της συνεδρίασης, όπου έπειτα από την πρώτη ώρα αυτής διεύρυνε τα κέρδη του, καταφέρνοντας να σταθεροποιηθεί και να κλείσει πάνω από τις 560 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, υπήρξε διάχυτο σε όλες τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν, για ακόμη μία συνεδρίαση οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ανοδική κίνηση για τον γενικό δείκτη, θα είναι βραχυχρόνια, καθώς ακόμη και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, δεν υπάρχουν κάποια θετικά νέα τα οποία θα αποτελέσουν καταλύτη και θα τροφοδοτήσουν μία ανοδική μεσοπρόθεσμη κίνηση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με κέρδη 3,58% ολοκλήρωσε ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να κινούνται με κέρδη καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ εκτός από την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ( με πακέτα 7,750,000 τεμαχίων) και της Eurobank, οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με χαμηλότερο όγκο σε σχέση με χθες, ενώ πακέτο 1,000,000 τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στην μετοχή της Alpha Bank.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα σημαντικότερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή του Ελλάκτωρ με 3,54%, ενώ σημαντικά αυξημένος όγκος σημειώθηκε για τις μετοχές των ΕΕΕ με 49,143 τεμάχια, του ΟΛΠ με 17,595 τεμάχια, και της LAMDA Development με 21,135 τεμάχια.

Με θετικό πρόσημο βρίσκεται και η πλειοψηφία των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή του Ελλάκτωρ με 3,54%, ενώ σημαντικά αυξημένος όγκος εμφανίζεται στη μετοχή της ΕΕΕ με 28,509 τεμάχια.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την διετία διαμορφώνεται στο 10,075%, την πενταετία στο 9,819%, και την δεκαετία στο 9,143%.

Από τεχνικής πλευράς, το σήμα πώλησης παρέμεινε και σήμερα για τον γενικό δείκτη, με τις επόμενες συνεδριάσεις να κρίνουν εάν η σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσε απλά και μόνο μία αντίδραση ή έπεται και συνέχεια στην πτώση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 567 μονάδες, όπου διάσπαση αυτών πιθανών να οδηγήσει τον γενικό δείκτη στα πρόσφατα υψηλά των 581 μονάδων, καθώς αυτές αποτελούν όπως αποδείχθηκε ισχυρή αντίσταση πριν το επίπεδο των 600 μονάδων, με την παραμονή του σήματος πώλησης συγκαταλέγεται στα αρνητικά της συνεδρίασης, για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,239 με κέρδη 4,82%, της Alpha Bank στα €1,79 με κέρδη 2,87%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,209 με κέρδη 2,96%, και της Eurobank στα €0,74 με κέρδη 4,23%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε σήμερα η μετοχή του Ελλάκτωρ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,2212, με την μετοχή όμως να μην καταφέρνει να  διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, και με το σήμα να παραμένει σε πώληση. Η μετοχή έκλεισε στα €1,17 με κέρδη 3,54%.

Πάνω από την αντίσταση των €1,6471 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Γεκτέρνα, όπου αποτελούσε και το 61,8% του Fibonacci, παραμένοντας ελάχιστα πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,22% και έκλεισε  στα €1,66.

Παραμένει το ανοδικό σήμα για την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, παρά το κλείσιμο της κάτω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, υποχωρώντας και από την υπεραγορασμένη ζώνη, με τη στήριξη να βρίσκεται πλέον στα €2,681. Η μετοχή έκλεισε στα €2,73 με απώλειες 2,50%.

Διατηρήθηκε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών η μετοχή του Μυτιληναίου, με τις επόμενες συνεδριάσεις να κρίνονται πλέον καθοριστικές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €3,4244. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 2,42% και έκλεισε στα €3,38.

Συνεχίζεται η πτωτική τάση για την μετοχή της ΜΕΤΚΑ, διατηρώντας το σήμα πώλησης και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €6,3944. Η μετοχή έκλεισε στα €6,53 με απώλειες 1,06%.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €44,55 εκατομμύρια ευρώ, με την αξία των πακέτων στα €2 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 59 κινήθηκαν ανοδικά, 30 πτωτικά, και 154 παρέμειναν αμετάβλητες.