Με απώλειες 7% ολοκληρώθηκε το τρίμηνο για το ΧΑ

Με απώλειες 7% ολοκληρώθηκε το τρίμηνο για το ΧΑ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 0,30% ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του πρώτου τριμήνου του έτους, στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 577,12 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν διορθωτικές κινήσεις.

Με αρκετές εναλλαγές προσήμου για γενικό δείκτη και μετοχές ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου επικράτησαν καθ' όλη την διάρκεια της διορθωτικές κινήσεις, έπειτα από τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν αρκετές μετοχές του τραπεζικού κλάδου και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Υποτονικές τάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, επικράτησαν για την πλειοψηφία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, όπου ο όγκος παρέμεινε περίπου στο μισό σε σχέση με το μέσο όρο της εβδομάδας. Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε με απώλειες 1,11%, ενώ με κέρδη 0,40% ολοκλήρωσε μόνο η μετοχή της ΕΤΕ.  

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης μικτές τάσεις, ενώ κατά την τελευταία ώρα αυτής πιέσεις ασκήθηκαν στις περισσότερες μετοχές του δείκτη, όπου και η πλειοψηφία αυτών ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο. Σημαντικό όγκος πραγματοποιήθηκε για τις μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, και ΜΠΕΛΑ.

Στα στατιστικά του πρώτου τριμήνου που ολοκληρώθηκε, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη από τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πραγματοποίησε η μετοχή της ΑΡΑΙΓ με 24,45%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η μετοχή της ΒΙΟ με 29,38%.

Από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΜΙΓ με 60,56%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η μετοχή της ΑΤΤ με 67,03%.

Από τον τραπεζικό κλάδο, τις μεγαλύτερες απώλειες για το πρώτο τρίμηνο κατάγραψε η μετοχή της ΕΤΕ με 26,53%.

Να υπενθυμίσουμε, πως σε σχέση με την τιμή της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες, αυτές απέχουν ακόμα από τις τιμές των αυξήσεων του περασμένου Δεκεμβρίου κατά: ΑΛΦΑ -16,59%, ΕΤΕ -79,33%, ΕΥΡΩΒ -44,35% και ΠΕΙΡ, -77,30%.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, η οποία βρέθηκε στο 8,702%.

Από τεχνικής πλευράς, κοντά στο επίπεδο των 578 μονάδων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο γενικός δείκτης, όπου κατά την τελευταία ώρα αυτής βρέθηκε μέχρι και τις 570,92 μονάδες. Το σήμα αγοράς. Τόσο στο ημερήσιο όσο και στο εβδομαδιαίο γράφημα παρέμεινε, ενώ διατηρήθηκε στο ωριαίο γράφημα το σήμα πώλησης, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τις 18 Μαρτίου, όπου και δόθηκε το τελευταίο σήμα πώλησης στο ωριαίο γράφημα για τον γενικό δείκτη.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα €0,25 με κέρδη 0,40%, της ΑΛΦΑ στα €1,96 με απώλειες 0,51%, της ΠΕΙΡ στα €0,227 με απώλειες 0,87%, και της ΕΥΡΩΒ στα €0,779 με απώλειες 3,83%.

Παρέμεινε το ανοδικό momentum για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην προσπάθεια της να βρεθεί στα προηγούμενα υψηλά των €3,2113, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €2,9308, και με την μετοχή να συνεχίζει διαπραγματεύεται στην υπεραγορασμένη ζώνη με τον RSI να βρίσκεται στο 76,05. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,35% και έκλεισε στα €2,85.

Με σήμα πώλησης τελικά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Ελλάκτωρ, έπειτα τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε σήμερα η μετοχή, με τη στήριξη να βρίσκεται πλέον στα €1,1680. Η μετοχή έκλεισε στα €1,27 με απώλειες 9,93%.

Διατηρήθηκε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,6965. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €1,65.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε συνεδρίαση για την μετοχή του Τιτάνα, η οποία διατήρησε και σήμερα το σήμα αγοράς, ενώ παρέμεινε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €18,80. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 3,03% και έκλεισε στα €18,89.

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Jumbo βρήκε αντίσταση  στο επίπεδο των €11,90, ενώ συνεχίζει να παραμένει σταθερά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €12,2921. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €11,90.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €73,61 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €2,88 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 48 πτωτικά, και 145 παρέμειναν αμετάβλητες.