Με απώλειες 3,79% ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

Με απώλειες 3,79% ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

Μετρίου τζίρου αλλά αρκετά καλή σε μεταβλητότητα ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ, σε μια διαδρομή από τις 742,24 (χαμηλό) στις 757,65 μονάδες (υψηλό) και τελικό κλείσιμο πέριξ του ανοίγματος (749,46 μονάδες) με απώλειες 0,64%.

Σε εβδομαδιαίες αποδόσεις, ο Γενικός Δείκτης ήταν καθοδικός με απώλειες 3,79%. Τα τρέχοντα επίπεδα συνιστούν στηρίξεις για τη συνέχεια και ειδικά για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Πρόκειται για κάτι που έρχεται σε παραλληλισμό με τη συμπεριφορά επιμέρους τίτλων, οι οποίοι επίσης πλησιάζουν σε τέτοιες στηρίξεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα 12 ευρώ του ΟΤΕ, τα 9,75 του ΟΠΑΠ και τα 11,30 του Mytilineos.

Ωστόσο, η εικόνα «θολώνει» λόγω της απόκλισης των τραπεζών από την υπόλοιπη αγορά, καθώς αφενός επιτάχυναν την πτώση τους αυτήν την εβδομάδα, αφετέρου βρίσκονται ακόμα μακριά από τεχνικά επίπεδα στηρίξεων. Η Eurobank έχασε εβδομαδιαία 6,09%, η Πειραιώς 11,5%, η Alpha 9,15% και η ΕΤΕ 5,7%. Ωστόσο, τα πράγματα διαφέρουν αν αναλύσουμε τη συνολική μεταβλητότητα της εβδομάδας, όπου αντίστοιχα είχαμε, βάσει χαμηλού εβδομάδας, -13,26%, -17,93%, -17,95% και -16,69%.

Τα παραπάνω μπορούν να αναγνωσθούν ως επιτάχυνση των προσδοκιών για άμεση επαναφορά του Δείκτη άνω των 800 μονάδων και απρόσκοπτη συνέχιση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν: πρώτον, η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, και δη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπου παρατηρείται διστακτικότητα σε μια περιοχή μάλλον συσσώρευσης και αναμονής. Δεύτερον, η ίδια η διάρθρωση του τραπεζικού τομέα, η ενδογενής μεταβλητότητα των μετοχών αλλά η πληθώρα μεταβλητών που αναμένεται να επηρεάσουν τις αποτιμήσεις (ανακεφαλαιοποιήσεις, κόκκινα δάνεια κλπ.) δημιουργούν ένα ριψοκίνδυνο μίγμα για τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Απεναντίας, η τοποθέτηση σε άλλους κλάδους ή έστω σε τίτλους με πιο συμπαγή συμπεριφορά, είναι η λύση στο πρόβλημα όπως περιεγράφηκε. Διότι πολύ απλά, οι πιθανότητες να πλήξουν ένα χαρτοφυλάκιο αγοραστικές θέσεις σε μετοχές όπως η ΤΕΡΝΑ, o Mytilineos, ο ΟΤΕ, ο ΟΛΘ, ο Σαράντης, η Κρι-Κρι, η Entersoft, η Infoquest, η Epsilon και τόσες άλλες που σχολιάζουμε καθημερινά, είναι μικρότερες από αυτές των τραπεζών. Και αυτό είναι αληθές ακόμα κι αν η τοποθέτηση έλαβε χώρα ακόμα και σε αυτά τα τρέχοντα επίπεδα, ή και παραπάνω, τηρουμένων βέβαια σταθερών των λοιπών δεδομένων.

Εξάλλου, σε μια τέτοια δίμηνη μεσοπρόθεσμη άνοδο, όπως του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, βαθιές διορθώσεις όπως αυτή που διανύουμε δεν συνιστούν ευκαιρία για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις αλλά μάλλον για πιο μεσοπρόθεσμες, αλλιώς καταλύεται μια από τις βασικές αρχές της ίδιας της επένδυσης, η επιλογή κατάλληλου χρόνου.

Κατά τα λοιπά, πρέπει να αξιολογηθούν δεόντως οι συμπεριφορές στο ταμπλό συγκεκριμένων τίτλων, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν -ή να έχουν αλλάξει πλέον- την επενδυτική τους κατηγορία. Πρόκειται για τις Epsilon, Entersoft, Performance, Παπουτσάνης, Σαράντης, Profile, Infoquest, ΤΕΡΝΑ, Πλαστικά Θράκης, Δομική Κρήτης, Κρι-Κρι και βεβαίως οι κολώνες ΟΤΕ και Mytilineos. Ενδιαφέρον πλέον αποκτά η Pasal μετά τις πρόσφατες εταιρικές εξελίξεις της, και πιθανότατα να μάς απασχολήσει το ερχόμενο διάστημα, παρέα με την πολύ καλή ΜΠΡΙΚ και την πολύ νοικοκυρεμένη Intercontinental.

Τέλος, μια ειδική μνεία στους εξαιρετικούς όρους δανεισμού της χώρας, σε μια συγκυρία που βοηθάει τα εξαιρετικά την εγχώρια χρηματαγορά να συνεχίσει την άνοδό της, ιδιαίτερα σε όρους ψυχολογίας των επενδυτών.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.