«Σεισμός» στις αγορές: Στο -3% η Ευρώπη, 80 μονάδες έχασε ο Dow, «γύρισε» ο Nasdaq

«Σεισμός» στις αγορές: Στο -3% η Ευρώπη, 80 μονάδες έχασε ο Dow, «γύρισε» ο Nasdaq

Τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων ετών διανύουν οι αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street σε «ελεύθερη πτώση».

Οι ανησυχίες για μια νέα επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην αγορά, ειδικά μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας Huawei στον Καναδά. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η σύλληψη του στελέχους της κινεζικής εταιρείας θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την επίλυση του ζητήματος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αν και πριν λίγες μέρες επετεύχθη στο πλαίσιο της Συνόδου των G20 στην Αργεντινή.

Η Ουάνγκζου Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου, και είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Η σύλληψη της Μένγκ προκάλεσε έντονη αντίδραση στην κινεζική πρεσβεία στον Καναδά, η οποία την χαρακτήρισε παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών της, ζητώντας ταυτόχρονα από τις ΗΠΑ και τη γειτονική τους χώρα να «διορθώσουν τις παραβιάσεις» και να την ελευθερώσουν.

Μετά τις χτεσινές απώλειες του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, όπου έχασε σχεδόν 800 μονάδες, σήμερα επίσης υποχώρησε 80 μονάδες ή 0,32% στις 24.947 μονάδες. 

Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 29 μονάδες ή 0,42% στις 7.188 μονάδες.

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες λίγων μονάδων στις 2.695 μονάδες.

Άνω του 3% οι απώλειες σε Γερμανία και Γαλλία

Σε χαμηλά δύο ετών έκλεισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η αισιοδοξία για την εκεχειρία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα εξανεμίστηκε, έπειτα από την ανακοίνωση ότι συνελήφθη η οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο, και διαπραγματεύτηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2016. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 3,31% στις 341 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν σε αρνητικό έδαφος.

Ισχυρές απώλειες καταγράφει και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρώντας κατά 3,58% στις 6.674 μονάδες, ενώ και ο γερμανικός DAX υποχώρησε 3,48% στις 10.810 μονάδες.

Στη Γαλλία ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες κατά 3,32% στις 4.780 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 3,54% στις 18.643 μονάδες, με τον IBEX 35 στην Ισπανία κατέγραψε απώλειες 2,75% στις 8.764 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο πορτογαλικός PSI 20 ο οποίος έχασε 2,1% στις 4.817 μονάδες.

Ισχυρή πτώση και στο πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου επίσης δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη συνολική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Νωρίτερα, το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 4% καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε πως η μείωση της παραγωγής μόλις κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως είναι αρκετή για τον OPEC και όλα τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη.

Στον απόηχο των δηλώσεών του, η τιμή του Brent υποχωρεί 4,21% στα 58,97 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώνεται στα 50,62 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,25%. Πλέον, οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει στο -2,3% και -2,7% αντίστοιχα. 

«Βουτιά» και στους ασιατικούς δείκτες

Μεγάλες απώλειες εμφάνισαν και οι ασιατικές αγορές με τον κλάδο της τεχνολογίας στο επίκεντρο των πιέσεων μετά της σύλληψη της Μενγκ.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,47%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 1,68% και ο Shenzhen Composite 2,1%. 

Στην Ιαπωνία, πτώση 1,9% κατέγραψε ο Nikkei, όπως και ο Kospi της Νότιας Κορέας που έχασε 1,5%.

AP Photo/Ng Han Guan