Κρέμασμα στο φινάλε και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας στο ΧΑ

Κρέμασμα στο φινάλε και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την αντιστροφή των όρων του χθεσινού κλεισίματος στα υψηλά ημέρας «είδε» σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω διεθνούς νευρικότητας στις αγορές αλλά και με άλλους παράγοντες να οδηγούν σε περιορισμό ρίσκων, δείκτες και μετοχές έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, με το Γενικό Δείκτη μάλιστα να χάνει και το όριο των 880 μονάδων.

Ήταν η τρίτη πτωτική συνεδρίαση στις τέσσερις έως τώρα που έχουν γίνει στο Χ.Α., με την αγορά να διορθώνει, ενώ κύριο χαρακτηριστικό των έως τώρα συνεδριάσεων του μήνα είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, μιας και τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν κλείσει βιβλία στα τέλη 11μήνου.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε μεταβατική φάση επανεκτίμησης προτεραιοτήτων αλλά και «ζυγίσματος» δυνάμεων, ύστερα από την τελευταία διατάραξη του κλίματος αναφορικά με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τη συνεπακόλουθη γεωστρατηγική ανησυχία και τις όψιμες πολιτικές εντάσεις που έχουν προκύψει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές προέρχονται από το πιο πλουραλιστικό, ανθεκτικό και «γεμάτο» bull market όλων των εποχών, το οποίο έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τα δέκα χρόνια, με τα κέρδη να είναι ανεπανάληπτα. Έτσι, κάθε αφορμή ή αιτία, εύλογα οδηγεί σε κατοχύρωση της κερδισμένης ρευστότητας, σ'' ένα περιβάλλον ασφαλώς υπερφορτωμένο και εν πολλοίς κορεσμένο απ'' όλες τις απόψεις.

Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι συνήθως θετικός για τα χρηματιστήρια, κυρίως προς το τέλος του, όμως οι αγορές προέρχονται από ιλιγγιώδες bull market, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ειδικά όταν ελλοχεύει διαρκώς νέο «χτύπημα» στη μάχη του εμπορικού πολέμου.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ράλι του πρώτου 11μήνου που έδωσε κέρδη 47% στο Γ.Δ., κοντά στο 42% στον FTSE 25 και +105,6% στις τράπεζες είναι εύλογο να παρουσιάζει συμπτώματα μερικής κόπωσης, τα οποία προέρχονται από τις απολύτως θεμιτές κινήσεις κάποιων χαρτοφυλακίων να «κλειδώσουν» μέρος της κερδισμένης ρευστότητας.

Περιθώρια για πιο σοβαρή διόρθωση υπάρχουν, δεδομένου ότι το Χ.Α. παραμένει η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το ευρύτερο κλίμα που θα διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαου Καυκά, που σημειώνει πως «οι κινήσεις του Γ.Δ. είναι εντός της εκτιμώμενης περιοχής, ενώ σημαντική περιοχή στήριξης αποτελούν οι 865-855 μονάδες». Σύμφωνα με τον αναλυτή λοιπόν, η αγορά έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινούμενος στο 95% της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά έκλεισε στις 878,57 μονάδες με πτώση 1,14% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 877,96 μονάδες (-1,21%) λίγο πριν το τέλος, ενώ το υψηλό ήταν στην αρχή, στις 889,05 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 47,23 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να διακινούν μόλις 12,2 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μικρότερος από τις 7 Οκτωβρίου και ένας από του 4-5 μικρότερους όλης της χρονιάς! Στην αγορά έχουν ανακόψει τις κινήσεις τους πολλά ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «τρέχει» η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development, της Briq Properties, ενώ ολοκληρώθηκαν σήμερα και τα πονταρίσματα για το μεγάλο ομόλογο της Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του FTSE 25 μόνο οι ΟΠΑΠ, Lamda Development και Fourlis έκλεισαν θετικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Απώλειες άνω του 3% είχαν οι Πειραιώς, Alpha Bank και Ελλάκτωρ, η Εθνική υποχώρησε κατά 2,95%, η Eruobank -2,84%, Motor Oil -2,30% και Viohalco -2,20%, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Στο χώρο του Mid Cap, θετικά έκλεισαν μόνο οι Quest Συμμετοχών, Ικτίνος, Νηρέας, Κέκροπας και AS Company, ενώ πτώση είχαν οι MLS, AVAX, Profile, Attica Bank, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Pasal, Briq Properties (το δικαίωμα στην ΑΜΚ), ΣΙΔΜΑ, Ιντερτέκτ, Frigoglass, Δρομέας, Μαθιός, Εβροφάρμα, Μινέρβα και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, 29 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 84 που υποχώρησαν.