Κράτησε τις 850 μονάδες, αναμένει νέους καταλύτες το Χρηματιστήριο

Κράτησε τις 850 μονάδες, αναμένει νέους καταλύτες το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με διαχειριστικές συνεδριάσεις εξισορρόπησης, επιλεκτικών κινήσεων και μερικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων πέρασε η 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κλείνει μεν πτωτικά, όμως κράτησε το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και αναμένει νέους καταλύτες.

Η εβδομάδα κύλησε με επιλεκτικές κινήσεις τόσο στον FTSE 25 όσο και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την περαιτέρω συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών, απόρροια της παύσης των κινήσεων από τα πολύ ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Τόσο οι short όσο κυρίως οι long κινήθηκαν σε συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου και ήπιας διαχείρισης κεκτημένων, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης προτεραιοτήτων και επανασχεδιασμού επενδυτικού πλάνου από την πλευρά των ισχυρών.

Η απουσία νέων αγοραστών και η στάση αναμονής των ισχυρών, είναι παράγοντες που οδήγησαν σε συνεδριάσεις ισορροπίας και συσσώρευσης πλησίον της ψυχολογικής ζώνης των 850 μονάδων, με τους ισχυρούς «παίκτες» να δείχνουν ότι περιμένουν νέους καταλύτες και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να διαμορφώσουν τα επόμενα επενδυτικά τους πλάνα.

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές η συσσώρευση και η στάση αναμονής είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, ύστερα από το ράλι του πρώτου 8μήνου, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων παγκόσμια.

Συνάμα, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν άλλαξαν την εικόνα ευρύτερα στις ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών.

Βεβαίως, ασφαλώς αξίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι και οι τρεις δείκτες της Wall Street - που αποτελεί οδηγό του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος – βρίσκονται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας ήδη υπερκεράσει την αιχμηρή διόρθωση του Αυγούστου.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Εντός αυτών των δεδομένων, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινούμενος για άλλη μια συνεδρίαση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης έκλεισε στις 856,99 μονάδες με άνοδο 0,76% ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,7 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στον Large Cap ήταν ήπια θετική, χωρίς ακρότητες, με τον δείκτη να κλείνει ανοδικά κατά 0,25%. Μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν ήταν η Τέρνα Ενεργειακή (+3,63), η Aegean (+3,38%), η ΕΥΔΑΠ (+2,63%), η MIG (+2,04%), και η Jumbo (+1,69). 

Στον αντίποδα, η Coca-Cola 3Ε, η οποία ανακοίνωσε και τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα, υποχώρησε 2,61%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βιοχάλκο έχασε 0,38%.

Συνολικά 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 44 πτωτικά και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα της αγοράς

Η εβδομάδα που πέρασε δεν άλλαξε σημαντικά την τεχνική εικόνα της αγοράς, ενώ είναι σημαντικό ότι κρατήθηκε η στήριξη των 849 μονάδων και η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων. Και αυτό διότι, κλείσιμο χαμηλότερα των 849 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις, για υποχώρηση προς τις 823 και 793 μονάδες, λένε οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι κύριες αντιστάσεις συναντώνται διαδοχικά στις 878 και 895 – 901 μονάδες, δηλαδή στα προηγούμενα υψηλά της αγοράς, προ ενάμιση μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το γενικό συμπέρασμα από τις ετυμηγορίες των αναλυτών, είναι ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο να μην απομακρυνθεί (πτωτικά) από τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβουμε ότι για να κινηθεί με ασφάλεια και πειστικότητα η αγορά προς τις 880 ή 900 μονάδες, απαιτείται ισχυρή ενίσχυση του τζίρου, σε επίπεδα 70 – 80 και 90 εκατ. ευρώ. Γιατί αυτό θα σημάνει την ενεργοποίηση των αγοραστών που θα ξαναρίξουν την (κερδισμένη) ρευστότητα στην αγορά.