Κρατάει τις 650 μονάδες το Χ.Α. – Στηρίξεις από ΜΥΤΙΛ, Πειραιώς, ΕΤΕ

Κρατάει τις 650 μονάδες το Χ.Α. – Στηρίξεις από ΜΥΤΙΛ, Πειραιώς, ΕΤΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αξιοσημείωτη είναι η ανθεκτικότητα που δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση όπου όλη η Ευρώπη «βυθίστηκε» σε απώλειες έως και 3,80%, όμως το Χ.Α. έδειξε χαρακτήρα.

Σήμερα, βρίσκοντας στηρίξεις στις τράπεζες και σε κάποια επιμέρους ισχυρά blue chips όπως ο Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ και η Jumbo, δείχνει διάθεση να κρατήσει – για ακόμη μια συνεδρίαση το όριο των 650 μονάδων, που τελευταία έχει γίνει βάση.
Σήμερα, μετά το χθεσινό (σχεδόν πρωτοφανές) «μακελειό», οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν, όμως είναι σαφές ότι η κατάσταση στα απανταχού χρηματιστήρια είναι διαταραγμένη, με τους πωλητές να είναι σε ετοιμότητα για νέο «κλείδωμα» ρευστότητας.

Το χθεσινό θεαματικό μάζεμα της Wall Street όπου ο Dow Jones έκλεισε με πτώση μόλις 0,32% ή 79 μονάδων, όταν ενδοσυνεδριακά είχε «λιώσει» με απώλειες άνω του 2,50% χάνοντας έως 785 μονάδων, δίνει το σύνθημα για πιο θετική ανάγνωση σήμερα.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, χωρίς ξεκάθαρο στίγμα, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντιδρούν έως 1,60% και μένει να δούμε τη συνέχεια.

Εντός αυτών των συνθηκών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 653 μονάδες με οριακή άνοδο 0,23%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε πιο ανεβασμένο από χθες τέμπο, διαμορφούμενη στα 19 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Eurobank που είχε υπεραποδώσει την περασμένη εβδομάδα με κέρδη άνω του 22% συνεχίζει να διορθώνει ελεγχόμενα, όμως οι υπόλοιπες έχουν καλύτερη εικόνα, ξανά. Η Πειραιώς που έχει μείνει πολύ πίσω ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 3%, άνω του 2% κερδίζει η Εθνική και η Alpha Bank ενισχύεται οριακά.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, ξεχωρίζει για ακόμη μια συνεδρίαση η Μυτιληναίος με άνοδο άνω του 2%, ενώ στηρίξεις δίνουν οι Jumbo, Lamda Development, ΕΛΠΕ (7ήμερο ανοδικό σερί), Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis.

Πτωτικά κινούνται οι Motor Oil ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης και Grivalia Properties.

Στον Mid Cap η εικόνα είναι βελτιωμένη, καθώς ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως Ικτίνος, Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Holdings, Νηρέας, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, Intralot και Πλαίσιο.

Πρωτύτερα σήμερα έγινε πακέτο 360 χιλ. μετοχών της MLS στα 4,33 ευρώ, συνολικής αξίας 1,55 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 2,9% των μετοχών της εισηγμένης. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 4,78 ευρώ, που σημαίνει ότι το πακέτο έγινε με discount κοντά στο 10%.

Θυμίζουμε ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Καματάκης, έχει γνωστοποιήσει πολύ πρόσφατα σε εκδήλωση στο Χ.Α. ότι η εταιρεία θα κάνει και άλλα placement και να διευρύνει περαιτέρω τους μετοχικούς partner της.

Κατά τα λοιπά, στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα δείχνουν μετοχές όπως Βιοτέρ, Reds, Nexans, Μοτοδυναμική, Έλαστρον, Πλαστικά Θράκης και Κέκροπας, ενώ πιέζονται οι Forthnet, Σελόντα, Αλουμύλ και Newsphone. Στο σύνολο της αγοράς, 41 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.