Πιθανή αποτελεσματική αντιική θεραπεία το Remdesivir της Gilead
Κορονοϊός

Πιθανή αποτελεσματική αντιική θεραπεία το Remdesivir της Gilead

Υπάρχει ορατότητα για μια αποτελεσματική αντιική θεραπεία, καθώς το remdesivir της Gilead ίσως είναι το καλύτερο στοίχημα για την εύρεση της θεραπείας για το νέο κορονοϊό σύμφωνα με τον  βοηθό του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ. Στο συγκεκριμένο φάρμακο και την πιθανή αποτελεσματικότητα, που δεν είναι πλήρως διαπιστωμένη, αναφέρθηκε και ο καθηγήτης του LSE, Η. Μόσιαλος μιλώντας στο Mega. Ποια τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου. 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν βάλει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους την έρευνα για το φάρμακο αλλά και για το εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοιού. 

Χθες είχαμε τις πρώτες αισιόδοξες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημα για την θεραπεία του Cov-2019.

Υπενθυμίζουμε ότι οι  επιδημιολόγοι σε όλον τον κόσμο δεν σταμάτησαν ποτέ την έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο είδος ιών.

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNS) σε συνεργασία με την Gilead Sciences, είχαν ήδη αναπτύξει το remdesivir, για να διαπιστώσουν την δυνατότητά του να καταπολεμά ένα ολόκληρο φάσμα κορονοϊών.

Το συγκεκριμένο φάρμακο στοχεύει ένα ένζυμο το οποίο χρειάζονται τα διάφορα είδη κορονοϊών προκειμένου να αναπαράγονται και  έχει δοκιμαστεί σε μολυσμένα με τον ιό του SARS ποντίκια, καθώς και σε άλλα που έχουν επιμολυνθεί με τον έτερο κορονοϊό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής- MERS.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι το remdesivir είχε επίσης δοκιμαστεί χωρίς μεγάλη όμως επιτυχία για έναν μη κορονοϊό, εκείνον του  Ebola, ο οποίος μολύνει ακόμη ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το γεγονός όμως  ότι είχε ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους ήταν και το μεγάλο πλεονέκτημα της Gilead και δεδομένου της απουσίας κάποιου εγκεκριμένου φαρμάκου, η Κίνα αποφάσισε να δώσει έγκριση να δοκιμαστεί το πειραματικό φάρμακο remdesivir από ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Beijing-based China-Japan Friendship Hospital σε ασθενείς με πνευμονία που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον νέο ιό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εγκριθεί από κανέναν φορέα στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ θα είναι διαθέσιμα εντός λίγων εβδομάδων, όμως χτες ο βοηθός του Γενικού Διευθυντής του ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ προχώρησε στην αισιόδοξη δήλωση ότι το «φάρμακο πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Gilead, Sonia Choi, η Gilead αναμένει αποτελέσματα από δύο κλινικές δοκιμές στην Κίνα τον Απρίλιο.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τι δήλωνε στον Φιλελεύθερο η Gilead προ δύο εβδομάδων:

«-To remdesivir έχει επιδείξει in vitro και in vivo δραστηριότητα σε ζωικά μοντέλα έναντι των παθογόνων ιών MERS και SARS, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί, δομικά παρόμοιοι με τον 2019-nCoV.

Δεδομένου ότι πρόκειται για νέο ιό, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή δεδομένα κλινικών δοκιμών με πιθανές θεραπείες.
Τα περιορισμένα προκλινικά δεδομένα για την επίδραση του remdesivir στον MERS και SARS δείχνουν ότι μπορεί να έχει πιθανή δράση έναντι του 2019-nCoV.

Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν το remdesivir θα αποδείξει οποιαδήποτε κλινική δραστηριότητα εναντίον του νέου κορονοϊού.
Συνεργαζόμαστε με τις υγειονομικές αρχές για την επιτάχυνση των κατάλληλων κλινικών δοκιμών του remdesivir για ερευνητική χρήση.

-Εν αναμονή πιθανών μελλοντικών αναγκών, έχουμε επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής για να αυξήσουμε τη διαθέσιμη προσφορά μας το συντομότερο δυνατό. Το κάνουμε αυτό, πριν μάθουμε αν το remdesivir θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την θεραπεία των ασθενών με 2019-nCoV.

-Στις 31 Ιανουαρίου, η New England Journal of Medicine δημοσίευσε μια αναφορά περίπτωσης του πρώτου ασθενή στις ΗΠΑ με 2019-nCoV. Αυτός ο ασθενής έλαβε remdesivir σε βάση «παρηγορητικής χρήσης» και βελτιώθηκε κλινικά ήδη μια μέρα μετά την αρχική του δόση.
Πέρα από αυτή τη δημοσιευμένη αναφορά, οι θεράποντες ιατροί είναι σε καλύτερη θέση να παρέχουν ενημέρωση σχετικά με μεμονωμένες ανταποκρίσεις ασθενών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα σε ατομικές περιπτώσεις παρηγορητικής χρήσης του φαρμάκου δεν επαρκούν για τον προσδιορισμό της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir στην αντιμετώπιση του 2019-nCoV-αυτό μπορεί να προσδιοριστεί μόνο μέσα από την προοπτική κλινικών δοκιμών.

- Παρέχουμε δωρεάν το remdesivir για περιπτώσεις «παρηγορητικής χρήσης» και για τις δύο κλινικές δοκιμές.»

Η Gilead όπως είναι φυσικό έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο και διαπραγματεύεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε όμως η μετοχή ίσως να προεξοφλεί υπέρ του δέοντος τα μελλοντικά πιθανά κέρδη, καθώς έχει προσθέσει 12 δισ. στην κεφαλαιοποίησή της, την στιγμή που σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg, οι αναλυτές της Bank of America αναμένουν ότι το remdesivir θα φέρει έσοδα περίπου 2,5 δισ. δολαρίων.

Επίσης να προσθέσουμε ότι οι βιαστικές προσπάθειες για την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών με δοκιμές που διεξάγονται μερικές φορές σε χαοτικές συνθήκες, υπάρχουν περιπτώσεις που αναιρούνται στην πορεία, παρά τις αρχικές ελπίδες, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί και με τον ιό Έμπολα.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η ρυθμιστική αρχή για την Υγεία στην Κίνα είχε μαζί με το remdesivir συστήσει το Kaletra  της AbbVie ως αντιικό φάρμακο απέναντι στο νέο κορονοϊό.

Σε ποιο σημείο είναι η έρευνα για το εμβόλιο

Η Johnson & Johnson, η Novavax Inc και η GlaxoSmithKline σε συνεργασία με τον Οργανισμό  Coalition for Epidemic Preparedness Innovations εργάζονται ήδη για τη δημιουργία του κατάλληλου προληπτικού εμβολίου.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει δημιουργηθεί από το 2017 με στόχο  την έρευνα απέναντι σε νέους ιούς και έχει υπογράψει από τις 22 Ιανουαρίου συμβάσεις με την Moderna In. και την Inovio Pharmaceuticals έναντι να επισπεύσει τις εργασίες  για το εμβόλιο.

Αν και η διαδικασία είναι αργή, στην περίπτωση του νέου κορονοϊού υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από παλαιότερες επιδημίες.

Ένας από τους λόγους είναι ότι το γνωρίζουμε το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού και αυτό αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που χρειάζονται για την παραγωγή του εμβολίου. 

Μια άλλη εξέλιξη είναι τα επονομαζόμενα εμβόλια mRNA, τα οποία δημιουργούνται γρηγορότερα και είναι φθηνότερα από τα συμβατικά εμβόλια.

Η Moderna, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο εμβόλιο για να στοχεύσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του κορονοϊού, ενώ θα ενεργοποιήσει τα αντισώματα του ανθρώπου.

Ακόμα και αν η επιδημία τελειώσει προτού δημιουργηθεί το εμβόλιο, θα έχουμε κάνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του ιού σε ενδεχόμενη μελλοντική επανεμφάνιση του.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.