Σημαντική αντίδραση στις ευρωαγορές με ώθηση από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Σημαντική αντίδραση στις ευρωαγορές με ώθηση από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα Τετάρτη οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζει στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία όπως αναμενόταν.

Αντιθέτως -αν και επίσης αναμενόμενο- οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχοντας ήδη κερδίσει από τους αντιπάλους τους τις 23 έδρες τις οποίες χρειάζονταν προκειμένου να φτάσουν στον μαγικό αριθμό των 218 (σε σύνολο 435).

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι «η χθεσινή νίκη στην Γερουσία αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη σε ενδιάμεσες εκλογές στην Γερουσία για πρόεδρο που έχει εκλεγεί για πρώτη φορά μετά τον Τζον Κένεντι το 1962» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «αψηφά την ιστορία».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 366.39 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, κέρδη κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κλείνοντας ενισχυμένος κατά 1% στις 7.117 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο γερμανικός DAX που ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 11.579 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, με θετικό πρόσημα ολοκλήρωσε και ο CAC 40 καταγράφοντας άνοδο 1,1% στις 5.137 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν και οι αγορές της περιφέρειας, με τον IBEX 35 στην Ισπανία να ενισχύεται κατά 179 μονάδες ή σχεδόν 2% στις 9.167 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο, που έκλεισε στις 19.540 μονάδες με κέρδη 1,42%.

Στα εταιρικά νέα οι μετοχές της Adidas υποχώρησαν κατά 3,6%, παρά την πρόβλεψη για κερδοφορία μέσα στο 2018.

Η κατασκευαστική εταιρεία Persimmon ανακοίνωσε ότι ο CEO της Jeff Fairburn θα εγκαταλείψει την εταιρεία στο τέλος του έτους. Ο Fairburn ανέφερε πως ένα σκάνδαλο σχετικά με ένα μπόνους ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν μια συνεχής προσπάθεια αποπρασαντολισμού, που έχει επηρεάσει τη φήμη της εταιρείας. Ωστόσο, οι μετοχές της Persimmon κατέγραψαν κέρδη 0,55%.