Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνει η αισιοδοξία για τα εμβόλια

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνει η αισιοδοξία για τα εμβόλια

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές την Τρίτη εν μέσω συνεχιζόμενου ενθουσιασμού για την πρόοδο που γίνεται στο μέτωπο του εμβολίου για τον κορονοϊό και το ξεκαθάρισμα σχετικά με την μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Η Έμιλυ Μέρφι, επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών, αναγνώρισε τη Δευτέρα και επίσημα τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter αποδεχόμενος την απόφαση αυτή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα υπήρχε μια ομαλή μεταφορά εξουσίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε βαρύνει τις αγορές σε κάποιο βαθμό από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο DAX στη Γερμάνια, ανεβαίνει 107 μονάδες, ή 0,82%, ο CAC 40 στην Γαλλία είναι στο +1,07%, ενώ ο FTSE100 στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει άνοδο 0,74%.

Στην Ευρώπη, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν τους περιορισμούς, αν και τα στοιχεία για το PMI που ανακοινωθήκαν την Δευτέρα έδειξαν ότι έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές οικονομικές ζημίες.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε το τρίτο τριμήνου κατά 8,5% το τρίμηνο, μια ανάκαμψη από την ιστορική πτώση 9,7% το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για το Νοέμβριο, ο οποίος θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό αναμένεται να δείξει επιβράδυνση στο 90,1 από το 92,7, δεδομένων των περιορισμών που επιβλήθηκαν.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο συνεχίζει την άνοδο με το Brent να φτάνει σε υψηλό εξαμήνου , καθώς τα θετικά νέα για το εμβόλιο του Covid-19 δείχνουν προς μια γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης.

Το συμβόλαιο του αργού είναι στο +1,3% στα 43,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent ανεβαίνει 1,1% στα 46,55 δολάρια. Και τα δύο συμβολαίου σημείωσαν άνοδο περίπου 2% τη Δευτέρα..

Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί 0,6% στα 1.826,70 $/ουγκιά, το χαμηλότερο επίπεδο σε τέσσερις μήνες, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,1851.