Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό ελέω Τραμπ

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό ελέω Τραμπ

Όχι μόνο κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες που σημείωσε μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ αλλά επέστρεψε ξανά προς το επίπεδο των 1.460 δολαρίων η τιμή του χρυσού, μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Το τέλος της ανακωχής μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ήρθε σχετικά γρήγορα να επιβεβαιώσει όσους εδώ και πολύ καιρό εκτιμούν ότι το μονοπάτι του προστατευτισμού στο οποίο έβαλε την παγκόσμια οικονομία ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι μακρύ και δύσβατο.

Μέσω του αγαπημένου του twitter ο Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν «ένα μικρό επιπρόσθετο δασμό της τάξης του 10%» στα προϊόντα ύψους 300 δισ. δολαρίων που εισάγονται από την Κίνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων προσπαθειών της Κίνας να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν αισθητά μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed. Ο Τζ. Πάουελ απογοήτευσε τις αγορές τονίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δεν αποτελεί την πρώτη από μία σειρά ανάλογων κινήσεων.

Σήμερα, τα futures του χρυσού παραδόσεων Δεκεμβρίου σημειώνουν άνοδο 1,17% στα 1.450 δολάρια, έχοντας νωρίτερα κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Όπως όλα δείχνουν, ο εμπορικός πόλεμος θα έχει και νέα επεσόδια που σημαίνει ότι οι επενδυτές που τοποθετούνται στον χρυσό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεχτικοί. Πάντως, μέσα στο 2019 το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 11%, ενώ στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου η άνοδος της τιμή του ξεπερνά το 13%.