Κέρδη 3,26% στο Χρηματιστήριο με Τράπεζες, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα

Κέρδη 3,26% στο Χρηματιστήριο με Τράπεζες, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα

Τη γενικευμένη αντίδραση των διεθνών αγορών ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με την προσδοκία της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, έκλεισε με άνοδο 3,26% με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες αλλά και μετοχές όπως Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Viohalco.

Δεν ήταν μια αντίδραση με ισχυρά ποιοτικά στοιχεία ούτε μια αντίδραση που έφερε εισροές νέων κεφαλαίων στο σύστημα, δεδομένου ότι η αξία συναλλαγών παρέμεινε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι υπάρχει ανακύκλωση των ίδιων κεφαλαίων.

Βεβαίως, το γεγονός είναι ότι οι πωλητές έχουν αποδυναμωθεί και ειδικά την περασμένη εβδομάδα αυτό έγινε ξεκάθαρο στη ζώνη των 600 μονάδων που «στέγνωναν» οι ρευστοποιήσεις, οπότε είναι θετικό ότι η αγορά «θωράκισε» περαιτέρω σήμερα τη ζώνη των 600- 620 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι σταδιακά να υπάρξει και ενίσχυση των συναλλαγών στα επίπεδα των 60-70 ή και 80 εκατ. ευρώ, ώστε να «χτιστούν» καλύτερες άμυνες και πιο στέρεα θεμέλια για την όποια αντίδραση έρθει.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές αλλά και παράγοντες της αγοράς, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανοίξουν σε ένα – εν πολλοίς - «καινούριο» περιβάλλον, με… τροποποιημένες συνήθειες, ή όπως αυτοί το ονομάζουν, θα ανοίξουν με gap down.

Βεβαίως, το ίδιο στοίχημα καλούνται να κερδίσουν όλες οι οικονομίες του κόσμου και κυρίως οι οικονομίες της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία που έχουν πληγεί τα μέγιστα από τον κορονοϊό, έχοντας παράλληλα τον τουρισμό σε πλήρη ακύρωση…

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντας λοιπόν οι αγορές αντέδρασαν θετικά σήμερα, όμως το μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί το προσεχές διάστημα, είναι αν έχουν δει τα χαμηλά τους στη «βουτιά» του Μαρτίου, ή αν έχει και άλλο κάτω. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πολλά.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, σήμερα το Χ.Α. κινήθηκε όλη την ημέρα ανοδικά με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 626,16 μονάδες με άνοδο 3,26% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 627,23 μονάδες (+3,43%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 610,76 μονάδες κοντά στο άνοιγμα.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.505,53 μονάδες με άνοδο 3,49% έχοντας φτάσει έως το +3,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,02% στις 332,90 μονάδες.

Στον FTSE 25 ξεχώρισαν οι τράπεζες, αλλά και πολλά ενεργειακά και βιομηχανικά blue chips που συνεχίζουν την αντίδρασή τους.

Η Τιτάν ενισχύθηκε κατά 7,67%, Alpha Bank +7%, Εθνική +5,82%, ΓΕΚ Τέρνα +5,79%, Πειραιώς +5,56%, Coca Cola HBC +4,50%, ΑΔΜΗΕ +4,19%, Viohalco +4,04%, ενώ η μοναδική μετοχή με αρνητικό πρόσημο ήταν η Ελλάκτωρ (-1,92%).

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν καλή. Ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 8% οι Πλαστικά Θράκης και Έλτον, η Cenergy Holdings έκλεισε με άνοδο +7,79%, άνω του 6% έκλεισαν οι MIG και Attica Bank, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος, Intrakat, Quest Συμμετοχών κ.α.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, ΑΕΓΕΚ, Φιερατέξ, Moda Bagno, Κορδέλλου, Ιντεάλ, Byte Computer κ.α., ενώ πιέστηκαν οι Quality & Reliability, Intralot, AS Company, Newsphone, Χαϊδεμένος, ΑΝΕΚ, Ίντεργουντ, Έλαστρον, Audiovisual κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα ήταν πολύ καλή, καθώς 90 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι μόλις 24 που υποχώρησαν.