7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιες εταιρείες μπαίνουν φέτος στο ΧΑ : Κάτι κινείται! Εν αναμονή νέων εισαγωγών εταιρειών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Κάτι κινείται! Εν αναμονή νέων εισαγωγών εταιρειών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Με  επτά  στις επτά  συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις χαμηλού κόστους, που αποτελεί και ρεκόρ τριμήνου, συνέχισε την αντίδρασή της η αγορά μετά τη διόρθωση, καλύπτοντας 48 μονάδες από τα χαμηλά των 830 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου των Μytilineos και ΕΧΑΕ  έβαλαν σε θέση οδηγού τις μετοχές τους ήδη από προχθές και η άνοδος συνεχίστηκε και χθες παρά την αναιμική παρουσία των τραπεζών και την σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η αγορά έκλεισε στο θετικό πρόσημο με «ντεμαράζ» που ξεκίνησε πέντε λεπτά πριν το κλείσιμο, δίνοντας ελπίδες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, παρά την επιφυλακτικότητα των διεθνών αγορών που βρίσκονται σε στάση αναμονής, όσον  αφορά  τις ανακοινώσεις της FED στη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της.

Ένα θέμα που συχνά βρίσκεται στις συζητήσεις των επενδυτών  είναι η είσοδος και η έξοδος εταιρειών από το Χρηματιστήριο. Σκοπός της εισαγωγής μιας εταιρείας είναι η άντληση κεφαλαίων από το ευρύ επενδυτικό κοινό  με χαμηλό κόστος  για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της. Από την άλλη η έξοδος μια εταιρείας  συμβαίνει είτε γιατί το αποφασίζουν οι μέτοχοί της, είτε γιατί δεν πληροί τα κριτήρια της εποπτεύουσας αρχής  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για να μπορεί  να είναι εισηγμένη.

Το φαινόμενο της εξόδου και της επακόλουθης διαγραφής  των μετοχών τους, είναι συχνό τις εποχές που η κεφαλαιαγορά βρίσκεται στα χαμηλά της αποτυπώνοντας τα προβλήματα της οικονομίας, ενώ αντίθετα όταν διαφαίνεται μεσοπρόθεσμη βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας και οι αριθμοδείκτες απεικονίζουν  προοπτικές ευεξίας μιας οικονομίας, πολλές επιχειρήσεις συνωστίζονται στην είσοδο, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν το καλό momentum. 

To Xρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα είναι τελείως διαφορετικό από ότι πριν 20 χρόνια, την εποχή της «φούσκας», καθώς έχουν εξέλθει έκτοτε πάνω από 200 εταιρείες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, τουλάχιστον 82 μετοχές έχουν δει την έξοδο, με 19 εταιρείες να έχουν διαγραφεί από τις αρχές του 2020. Όσον αφορά την είσοδο, τελευταία εταιρεία που εισήλθε στο ΧΑ (εκτός των ΑΕΑΑΠ που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς)  είναι φέτος η Ιnterlife Aσφαλιστική, ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Κύπρου και  αμέσως προηγούμενη η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (πρώην θυγατρική της Ελλάκτωρ την οποία έχει πλέον απορροφήσει), που εισήχθη το καλοκαίρι του 2014. Πολύ φθηνός απολογισμός, ακόμα και για ένα περιφερειακό χρηματιστήριο, όπως το δικό μας.

Οι νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο


Φαίνεται όμως ότι κάτι κινείται! Το Χρηματιστήριο θα υποδεχθεί 2 νέες εισαγωγές εταιρειών για το 2021  εντός του επόμενου διαστήματος, ενώ αναμένεται η εισαγωγή ακόμη 4 εταιρειών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  H Real Consulting, της οποίας το ενημερωτικό δελτίο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή.Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά  του ΧΑ, είναι πιστοποιημένη εταιρεία ως MICOSOFT GOLD PARTNER  ενώ είναι  και στρατηγικός συνεργάτης της SAP SE. - SAP GOLD PARTNER. Απασχολεί περίπου 250 άτομα προσωπικό και τα μεγέθη της είναι ικανοποιητικά όσον αφορά το 2020: Τζίρος 19,7 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 2,45 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,8 εκατ. ευρώ είναι επιδόσεις διόλου ευκαταφρόνητες.

Η Ευρωχαρτική ΑΕΒΕ θα είναι η πρώτη βιομηχανική εταιρεία που θα εισαχθεί στην Κύρια Αγορά για φέτος. Βρίσκεται υπό τον μετοχικό έλεγχο των οικογενειών Ν.Χριστόπουλου και Ι.Τρακάκη και θα εισαχθεί στο Χ.Α. μέσω αύξησης κεφαλαίου και δημόσιας εγγραφής. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του χαρτιού προσωπικής και οικιακής χρήσης με κυρίαρχο εμπορικό σήμα το «Endless», έχοντας εδραιώσει σημαντική παρουσία στο ελληνικό λιανεμπόριο, ενώ δραστηριοποιείται και στα απορρυπαντικά. Η ημερήσια παραγωγική δυνατότητά της στα χαρτικά ανέρχεται στους 350 τόνους, ενώ στα απορρυπαντικά στους 250 τόνους. Η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της από τα 52,7 εκατ. ευρώ το 2019 στα 60 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ ενισχύει την εξωστρέφειά της, καθώς ακόμα οι εξαγωγές της αποτελούν το 10% των συνολικών πωλήσεών της. Απασχολεί 250 άτομα προσωπικό.

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι εισαγωγές των εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας της Viohalco με την επωνυμία Noval AEEAΠ και της Fourlis με την επωνυμία Τrade Estates ΑΕΕΑΠ που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 185 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει κατατεθεί αίτηση εισαγωγής βιομηχανικής εταιρείας  του κλάδου Ανακύκλωσης στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Οι ειδήσεις αυτές, που αφορούν τις επερχόμενες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο, καταδεικνύουν την «αφύπνιση» επιχειρηματιών όσον αφορά τον ενδιαφέρον τους για την ενεργό συμμετοχή στην αγορά, προϊδεάζοντας για  την έναρξη ενός νέου κύκλου εισαγωγών δυναμικών ελληνικών εταιρειών που επιθυμούν να επωφεληθούν από την ανάταξη της οικονομίας αλλά και της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.  

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.