Ιστορικά υψηλά και S&P 500 και Nasdaq

Ιστορικά υψηλά και S&P 500 και Nasdaq

Με το δεξί ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street με τους S&P 500 και Nasdaq να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά ενώ και ο Dow Jones που κατέγραψε οριακές απώλειες έκλεισε κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία, οι επενδυτές έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στον τεχνολογικό κλάδο καθώς τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,25% και έκλεισε στις 34.393 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,74% ή 104 μονάδες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 14.174 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,18% και έκλεισε στις 4.255 μονάδες. 

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ του Nasdaq καταγράφηκε στις 26 Απριλίου. 

Κατά τα άλλα, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, αύριο και μεθαύριο, κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει λόγω πανδημίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκθέσεις για τον πληθωρισμό, η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα τεθεί υπό εξέταση για τυχόν ενδείξεις ότι επιμηκύνει χρονοδιάγραμμα της σχετικά είτε με αύξηση του επιτοκίου κεφαλαίων είτε για μείωση του QE», ανέφερε στο CNBC ο Τζιμ Πόλσον, επικεφαλής αναλυτής στη Leuthold Group.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «όποιο στοιχείο δείξει ότι προχωρά μια νομισματική σύσφιξη πιθανότατα θα φέρει αστάθεια στην αγορά»,

Γενικότερα, η Fed επιμένει ότι έχει στη διάθεση της τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο κατέγραψε την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών, ωστόσο στην επερχόμενη συνεδρίαση μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η μείωση των αγορών ομολόγων, αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν απόφαση πριν τον Αύγουστο.

Άλλωστε, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία φωτογραφίζουν μια οικονομία που εμφανίζει δυναμική χωρίς όμως να έχει υπερθερμανθεί. Ενδεικτικά, στην αγορά εργασίας η απασχόληση παραμένει κάτω από την κορυφή του Φεβρουαρίου του 2020, που μεταφράζεται σε έλλειμμα περίπου 7,6 εκατ. θέσεων εργασίας.