«Πόλεμος» αναλυτών για το Bitcoin, προβλέψεις ότι θα ξεπεράσει τα 6.000 δολάρια σε ένα χρόνο

«Πόλεμος» αναλυτών για το Bitcoin, προβλέψεις ότι θα ξεπεράσει τα 6.000 δολάρια σε ένα χρόνο

«Πυρετό» έχει ανάψει στις τάξεις των επενδυτών και αναλυτών η φρενήρης πορεία του τεχνητού ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin στις αγορές. Μάλιστα, ορισμένοι κάνουν λόγο για συνέχιση της εκρηκτικής ανόδου, βλέποντας την αξία του να φτάνει τα 6.000 δολάρια σε διάστημα ενός έτους ή ακόμη υψηλότερα -ενώ την ίδια στιγμή, άλλοι προβλέπουν ότι σύντομα θα έρθει η ώρα της διόρθωσης, μέχρι και κατά 40%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ο -συνήθως προσεκτικός και σχετικά μετριοπαθής στις αναλύσεις του- Thomas J. Lee, ιδρυτής του Global Advisors, θεωρεί ότι το Bitocoin θα φτάσει στα 6.000 δολάρια σε διάστημα ενός έτους από σήμερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, οι χρήστες θα αυξηθούν κατά 50%, ενώ παράλληλα κάθε λογαριασμός θα κάνει συναλλαγές υψηλότερες κατά 30%. Έτσι, με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιεί, για κάθε δέκα ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των χρηστών το Bitcoin ενισχύεται κατά 22 δολάρια, ενώ για κάθε δέκα μονάδες αύξησης στις συναλλαγές η ενίσχυση ανέρχεται σε 274 δολάρια.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στην περίπτωση που δεν μεσολαβήσει κάποιο μεγάλο «κραχ», η αξία του Bitocoin θα μπορούσε να ενέλθει ακόμη και στα 25.000 δολάρια ως το 2022. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, ορισμένοι θεωρούν ρεαλιστικό να πιαστούν τα 6.000 δολάρια ως το τέλος του 2017, ενώ άλλοι, όπως ο Roannie Moas της Standpoint Research, κάνει λόγο για 7.500 δολάρια εντός του 2018 -ο δε Dave Chapman της Octagon Research βλέπει ως πιθανότητα τα 10.000 δολάρια τους επόμενους μήνες και διαψεύδει ότι πρόκειται για «φούσκα».

Από την πλευρά τους, αρκετοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια σημαντική διόρθωση τους επόμενους μήνες, χωρίς να αποκλείουν να προηγηθεί μια βραχυπρόθεσμη περαιτέρω ενίσχυση της αξίας του, ως τα 4.500-4.800 δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η -αναπόφευκτη- διόρθωση θα είναι της τάξης του 40%.

Σε κάθε περίπτωση, η ξέφρενη πορεία του Bitcoin έχει πυροδοτήσει την φαντασία πολλών. Όπως του επενδυτή της Snapchat, Jeremy Liew, ο οποίος δεν διστάζει να κάνει λόγο ακόμη και για μια τιμή που θα φτάσει τα 500.000 δολάρια ανά μονάδα Bitcoin...