Ο Trump «έριξε» τη Wall με τους δασμούς

Ο Trump «έριξε» τη Wall με τους δασμούς

Στο «κόκκινο» ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις  δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Συγκεκριμένα, νέους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ήδη από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Donald Trump μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της βιομηχανίας μετάλλων.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, σύμφωνα με τον Αμερικάνο πρόεδρο. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι δασμοί αυτοί θα εφαρμοστούν σε όλες τις εισαγωγές ή μόνο σε μέταλλα από ορισμένες χώρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)».

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 420.22 μονάδες ή 1,68% στις 24.608 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 1,33% στις 7.180 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,33% στις 2.677 μονάδες, κατρακυλώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.768 μονάδων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόσφατα διορισμένος πρόεδρος της Fed, μετά από το πρόσφατο σήμα που εξέπεμψε ο ίδιος υπέρ της σταδιακής αύξησης επιτοκίων, επεσήμανε ότι δεν βλέπει σημάδια μεγάλης αύξησης των μισθών, διαμηνύοντας πως η σταθερότητα των τιμών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Κογκρέσο, ο Powell εξέπεμψε θετικά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τη μεταβλητότητα που έχει επικρατήσει, την τελευταία περίοδο, στις αγορές.

Στα μακροοικονομικά νέα, στα επίπεδα του 1969 μειώθηκαν τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, στοιχείο που καταδεικνύει την ισχυρότερη αγορά εργασίας την τελευταία εικοσαετία.

Ειδικότερα, κατά 10.000, στις 210.000, μειώθηκαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας, για την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε τόσο χαμηλό νούμερο, χάνεται στο μακρινό 1969.

Ακόμη, ο μεταποιητικός δείκτης του ISM ενισχύθηκε κατά 60,8% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2004. Εντούτοις, ο αντίστοιχος δείκτης της IHS Markit υποχώρησε στις 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τα υψηλά 34 μηνών του Ιανουαρίου. 

Σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα συμβόλαια του πετρελαίου, μια μέρα αφότου τα στοιχεία έδειξαν εβδομαδιαία αύξηση στα αποθέματα αργού και στην παραγωγή των ΗΠΑ, μαζί με μια απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα βενζίνης.

Τέλος, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018 υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού, καθώς κατέγραψαν τις πρώτες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε μετά την ενίσχυση του δολαρίου, το οποίο άγγιξε υψηλά έξι εβδομάδων.