Η αβεβαιότητα «βούλιαξε» το Χ.Α.

Η αβεβαιότητα «βούλιαξε» το Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες 2,51% ολοκληρώθηκε τελικά η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 584,55 μονάδες, με τις απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος αυτής να ξεπερνούν το 3%.

Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης βρέθηκε με απώλειες άνω του 4% διασπώντας και το επίπεδο στήριξης των 585 μονάδων φθάνοντας έως και τις 570,11 μονάδες, στον απόηχο της αποτυχίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρων, κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες κάτω του 3%, με τον τζίρο να ολοκληρώνεται σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η αυριανή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς θα ακολουθήσει αργία τριών ημερών, με τις ειδήσεις τόσο σχετικά με την συμφωνία για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, όσο και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό να είναι συνεχείς, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να δείχνει πως έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό την θετική έκβαση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Με απώλειες 7,46% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να περιορίζουν τις απώλειες που κατέγραφαν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ η πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου ολοκλήρωσε με αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες, με τον μεγαλύτερο να πραγματοποιείται στη μετοχή της Eurobank με 18,710,918 εκατ.  τεμαχίων (με πακέτα 1,795,000 τεμαχίων).

Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με την πλειοψηφία των μετοχών να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, με μόνη εξαίρεση τις μετοχές των Folli Follie  και Lamda Development, νώ αυξημένος όγκος σημειώθηκε στη μετοχή της Aegean με 31,123 τεμάχια.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 10,731%, την πενταετία στο 9,79%, και τη δεκαετία στο 8,993%.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, προσεγγίζοντας τα πρόσφατα χαμηλά των 542,74 μονάδων που σημειώθηκαν στις 14 Απριλίου με τη στήριξη να βρίσκεται στις 566 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,269 με απώλειες 7,88%, της Alpha Bank στα €2 με απώλειες 5,21%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,25 με απώλειες 7,41%, και της Eurobank στα €0,745 με απώλειες 11,10%.

Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε η μετοχή της Aegean, με την μετοχή να παραμένει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και τη στήριξη να βρίσκεται στα €7,9962. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 2,87% και έκλεισε στα €8,11.

Πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ολοκλήρωσε τελικά η μετοχή των Jumbo, με τις επόμενες συνεδριάσεις να κρίνονται κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €11,0985, ενώ το σήμα πώλησης για την μετοχή συνεχίζει παραμένει. Η μετοχή έκλεισε στα €11,26 με απώλειες 0,97%.

Σημαντικές απώλειες  κατέγραψε σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με την μετοχή να ολοκληρώνει της συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα και πενήντα ημερών, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €4,5122. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 3,29% και έκλεισε στα €4,70.

Κοντά στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ολοκλήρωσε η μετοχή των Folli Follie, με τη μετοχή να διαγράφει τις πρωινές απώλειες που σημείωνε και να αποτελεί την μία εκ των δύο μετοχών του FTSE 25 που ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €18,2865. Η μετοχή έκλεισε στα €18,19 με κέρδη 2,77%.

Πάνω απόν τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Lamda Development διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αποτελώντας την μία εκ των δύο μετοχών του FTSE 25 που ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €3,7172. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 2,07% και διαπραγματεύεται στα €3,78.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €71,21 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €2,17 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 28 κινήθηκαν ανοδικά, 68 πτωτικά και 147 παρέμειναν αμετάβλητες.