«Βουτιά» 1% για τον Dow Jones ελέω Τραμπ

«Βουτιά» 1% για τον Dow Jones ελέω Τραμπ

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν  τις σημερινές συναλλαγές, για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά την τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι σκέφτεται να περιμένει πρώτα τις προεδρικές εκλογές το 2020 για να συνάψει μια συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα.

Όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, οι επενδυτές ανέμεναν συμφωνία ακόμα και πριν τις 15 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή ισχύσουν και οι νέοι δασμοί και πλέον φαίνονται ανήσυχοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες. «Τα πάω πολύ καλά σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την πετύχω», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, η πρόθεση του Τραμπ να επαναφέρει τους δασμούς σε προϊόντα από Αργεντινή, Βραζιλία και Γαλλία, συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 280 μονάδες ή 1,01% και έκλεισε στις 27.502 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 47 μονάδες ή 0,55% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 8.520 μονάδες. O S&P 500 έχασε 20 μονάδες ή 0,66% και έκλεισε στις 3.093 μονάδες.

Ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει μέχρι και 400 μονάδες με τις απώλειες ωστόσο να ψαλιδίζονται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Pepsico έχασε 0,05% με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει την BFY Brands Inc.

Νωρίτερα, πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με μία πιθανή συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2020, εξανέμισαν γρήγορα τα αρχικά κέρδη, οδηγώντας τους περισσότερους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.