«Ανάσα» για τη Wall Street μετά τη χθεσινή βουτιά

«Ανάσα» για τη Wall Street μετά τη χθεσινή βουτιά

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια προσπάθεια ανάκαμψης μετά από το χθεσινό ισχυρότατο sell-off που οδήγησε στη χειρότερη επίδοσή τους για το 2019.

H σημερινή κίνηση της κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να ενισχύση την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου αποτέλεσε για τους αναλυτές ένα σημάδι ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την εργαλειοποίηση του εγχώριου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, σε κινήσεις περιορισμού της «βουτιάς» του γουάν προχώρησε η Κίνα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (People's Bank of China, PBOC) όρισε την ισοτιμία αναφοράς στο 6,9683, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,9736, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, ανακοίνωσε πώληση ομολόγων σε γουάν.

Είχε προηγηθεί η υποτίμηση του γουάν σε χαμηλά εντεκαετίας πράξη για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματος της, για πρώτη φορά από το 1994. Το γουάν έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 δολαρίων ως απάντηση στους δασμούς των 300 δισ. δολαρίων που θα ισχύσουν από 1η Σεπτεμβρίου στα κινεζικά προϊόντα.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,2% ή 312 μονάδων και ολοκλήρωσε στις 26.030 μονάδες. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον S&P 500 να κλείνει στις 2.882 μονάδες μεκέρδη 1,3% και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 1,4% ή 107 μονάδες και να ολοκληρώνει στις 7.833 στις 7.726 μονάδες.

Την ίδια ώρα, «πολύ ισχυρή» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την οικονομική θέση των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον αμερικάνο πρόεδρο, τα επιτόκια και οι επενδυτικές ευκαιρίες προσελκύουν «τεράστια κεφάλαια από την Κίνα».

Στα μάκρο της ημέρας, στις 7,35 εκατ. μειώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο από τις 7,38 εκατομ. Παρά την μείωση, ο αριθμός τους κινήθηκε πάνω από τα 7 εκατ. για 15ο διαδοχικό μήνα.

Νωρίτερα, αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Τρίτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το πτωτικό σερί να συνεχίζεται για τρίτη μέρα εν μέσω ανησυχίας για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.