Ισχυρή άνοδος στην Wall μετά το σήμα Πάουελ ότι η FED θα κλιμακώσει την «επίθεση» κατά του πληθωρισμού

Ισχυρή άνοδος στην Wall μετά το σήμα Πάουελ ότι η FED θα κλιμακώσει την «επίθεση» κατά του πληθωρισμού

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι κύριοι χρηματιστηριακοί στη Wall Street, με τον Dow να κερδίζει 300 μονάδες και τους S&P500 και Nasdaq να σημειώνουν άνοδο 1,46% και 2,50%, αντίστοιχα, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης - τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1994 - και τις δηλώσεις Πάουελ ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά αντίστοιχο τρόπο και τον Ιούλιο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό «σήμα» στους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο έφτασε το 8,6% σε υψηλά 41 ετών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 και πλέον το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο 1,5% - 1,75%. Η Fed εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες τον Ιούλιο, καθώς το βασικό της επιτόκιο αναμένεται να φτάσει το 3,4% έως τέλος του έτους, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Η FED επίσης μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 1,7%, ενώ παράλληλα ανέβασε την πρόβλεψή της για το ποσοστό ανεργίας στο 3,7% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε» μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, σημειώνει η Fed στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή της όπου επισημαίνει ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα». Όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που «αντικατοπτρίζει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που συνδέεται με την πανδημία, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και, γενικότερα, τις πιέσεις στις τιμές», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός σε αποδεκτά επίπεδα», σημειώνοντας πως σήμερα «βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα» και τονίζοντας πως «η κεντρική τράπεζα θα προσαρμόζεται συνέχεια». O ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 303 μονάδων, ή 1,00%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης 1,46% υψηλότερα και ο Nasdaq Composite σημείωσε άλμα 2,5%.

Οι τιμές των μετοχών παρουσίαζαν υψηλή μεταβλητότητα μετά την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων, αλλά πέρασαν σε ισχυρή άνοδο καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ανέφερε κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου ότι «είτε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είτε μια αύξηση 75 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανή στην επόμενη συνεδρίασή μας».

Η αγορά είχε προβλέψει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, αλλά ήταν η προθυμία του Πάουελ να κάνει μια άλλη αύξηση αυτού του μεγέθους που εξέπληξε τις αγορές.