Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο - Έπιασε τα 130 δολάρια το Brent

Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο - Έπιασε τα 130 δολάρια το Brent

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου κατά τις πρώτες πράξεις στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με το αμερικανικό αργό να βρίσκεται στο +9,1% και τα 126,9 δολάρια το βαρέλι και το Brent να ενισχύεται κατά  10%, πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι. 

H εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκεται μονίμως στο ραντάρ των αγορών ενώ την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.

Την ίδια στιγμή ανοδικά κινείται και ο χρυσός, με την τιμή ανά ουγγιά να διαμορφώνεται στα 1.990 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή για το ασήμι βρίσκεται στα 26,175 δολάρια ενώ ο χαλκός έχει φτάσει στα 5 δολάρια ανά λίβρα.