Ισχυρές πωλήσεις στο φινάλε σε ΔΕΗ και Mid Caps

Ισχυρές πωλήσεις στο φινάλε σε ΔΕΗ και Mid Caps

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση που στη μεγαλύτερη διάρκειά της κινήθηκε ήπια ανοδικά, σε ρυθμούς συσσώρευσης και με απολύτως συντηρητικές κινήσεις ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, όμως στο φινάλε βγήκαν κάποιες επιλεκτικές πωλήσεις σε χαρτιά που είχαν «τρέξει» εσχάτως, αλλάζοντας την εικόνα.

Έως τις εκλογές η αγορά είναι υποχρεωμένη να κινείται σε ένα... τοξικό περιβάλλον, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παίζει τα... ρέστα της με διορισμούς, τροπολογίες, καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, «τυφλά» ψηφίσματα που κάθε άλλο παρά εποικοδομητικά λειτουργούν ευρύτερα.

Μέσα σ'' αυτό το πλαίσιο είναι και οι διαπιστώσεις της Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ελλάδα ακολουθεί ένα αβέβαιο δρόμο στο ενεργειακό πεδίο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Εντός αυτών των συνθηκών η ΔΕΗ δέχτηκε ισχυρές ρευστοποιήσεις σήμερα χάνοντας 8,16% της αξίας της με όγκο 1,67 εκατ. μετοχές. Βεβαίως, ο τίτλος έχοντας κερδίσει 58% το Μάιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού στο ράλι της περασμένης εβδομάδας, υπήρχαν και υπάρχουν κέρδη προς κατοχύρωση.

Πέραν αυτού, ισχυρές ρευστοποιήσεις έλαβαν χώρα και στο Mid Cap που υποχώρησε κατά 3,43% (!!), σε χαρτιά που είχαν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα, για διάφορους λόγους. Η MIG υποχώρησε κατά 12,76%, η Intracom Holdings κατά 10,23%, άλω του 7% έχασαν οι Intralot, Intrakat και Κλουκίνας Λάππας, στο -6,73% η Κέκροπας που χθες είναι «κλειδώσει» στο limit up, στο -5,56% η AVAX και στο -4,03% η Κρι Κρι!

Σ'' ό,τι αφορά την Κέκροπας, παρ'' ότι η απόφαση είναι υπέρ της εταιρείας – αν δεν αλλάξει κάτι εκτάκτως – εντούτοις οι επενδυτές σήμερα έδειξαν μεγάλο σκεπτικισμό και δεν συμμερίστηκαν το χθεσινό ενθουσιασμό.

Κατά τα λοιπά και σ'' ό,τι αφορά την ευρύτερη αγορά, ο χρόνος έως τις εκλογές είναι – σε όρους χρηματιστηρίου – μεγάλος, οπότε η αγορά δεν είναι δυνατόν να κινείται ακάθεκτα ανοδικά, ούτε να «χτίζει» διαρκώς υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, μέσα σ' ένα ευρύτερα διαταραγμένο διεθνές περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση σ' ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια και την ανάληψη ρίσκου, η αγορά παρουσιάζει εύλογα κάποια σημάδια κόπωσης.

Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά κεφάλαια που εισήλθαν στην αγορά την περασμένη εβδομάδα όπου ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ παραμένουν στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οι συναλλαγές ήταν κατακόρυφα μειωμένες, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής.

Εξέλιξη απόλυτα θεμιτή και αναμενόμενη, δεδομένου ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να κινείται καθημερινά με τις πρόσφατες ιλιγγιώδεις συναλλαγές, που υπερθέρμαναν το σύστημα, τη στιγμή μάλιστα που μετά το ράλι, θα πρέπει να υπάρξει αποφόρτιση και να «δέσουν» οι τιμές.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 816,95 μονάδες με πτώση 0,54%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 829,22 μονάδες (+0,95%) στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης και χαμηλό στις 813,52 μονάδες (-0,96%), είκοσι λεπτά πριν το φινάλε.

Το διάγραμμα του Γ.Δ. δείχνει προοδευτικό... κρέμασμα από τα υψηλά, κάτι που σε ένα βαθμό οφείλεται στις πολύ μικρές συναλλαγές που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν μια κίνηση του δείκτη στις 825 ή 830 μοναδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,29 εκατ. ευρώ, ήτοι πανομοιότυπος με το χθεσινό που ήταν στα 61,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.093,86 μονάδες με πτώση 0,41%, ο Mid Cap όπως προαναφέρθηκε υποχώρησε κατά 3,43% με κλείσιμο στις 1.158,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 737,57 μονάδες με πτώση 1,01%.

Πλην της ΔΕΗ, απώλειες άνω του 3% στον FTSE 25 είχαν οι Alpha Bank και Cenergy Holdings, o OTE έχασε 2,02%, η Πειραιώς -1,90%, Viohalco -1,93% και ΕΧΑΕ -1,36%. Στήριγμα στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 1% έδωσαν οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil και Fourlis.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Quality & Reliability, Επίλεκτος, Παπουτσάνης, Byte Cumputer, Profile, Αλουμύλ, Δρομέας, Κτήμα Λαζαρίδη, AS Company, Πλαστικά Θράκης, Έλαστρον, Κορδέλλου, Ελγέκα, Reds, Ελτράκ, Σφακιανάκης και Ίλυδα.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Unibios, Καραμολέγκος, Μαθιός, Μουζάκης, Ιντεάλ, Audiovisual, Βιογιατζόγλου και Χαϊδεμένος. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που έκλεισαν χαμηλότερα.